'Bayraktar'ların devlete maliyeti ne kadar?'

CHP'li Erdem, Erdoğan'ın damadı Bayraktar'ın teknik müdür olarak çalıştığı Baykar Makina'dan alınan İHA'ların devlete maliyetini sordu. Erdem, diğer fiyat tekliflerinin de açıklanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabagli  [email protected]

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda kullanılan Baykar Makine'nin ürettiği 'Bayraktar' adlı insansız hava araçlarının (İHA) maliyetinin açıklanmasını istedi. söz konusu İHA'ları üreten Baykar Makine'nin teknik müdürlüğü görevini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar yürütüyor.

CHP'li Erdem Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Baykar Makine’ye İHA’lar için 36 milyon 77 bin dolar aktarıldığı iddialarını hatırlattı. Erdem, şirketin üretim faaliyeti kapsamında vergi muafiyetinin bulunup bulunmadığını sorarken İHA’lar için ihaleye giren diğer firmaların ne kadar fiyat teklif ettiğinin de açıklanmasını istedi.

'İDDİALAR DOLAŞIYOR'

CHP’li Erdem’in önergesinde önce şu hatırlatmalarda bulundu:

"Suriye’nin Cerablus kasabasına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu’nda, TSK envanterine giren ilk milli “İnsansız Hava Aracı” (İHA) Bayraktar TB2’ler de kullanılmaktadır. Yazılı ve sosyal medyada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın teknik müdür görevini yürüttüğü Baykar Makine şirketince üretilen Bayraktar TB2’lerin maliyeti konusunda çeşitli iddialar yer almaktadır."

'HANGİ OPERASYONLARDA KULLANILDI?'

Erdem'in Bakan Işık'ın yanıt vermesini istediği soruları ise şöyle;

1. Baykar Makine’den satın alınan 6 adet İHA’Nın maliyeti nedir? İhaleye giren diğer firmalar İHA’lar için ne kadar fiyat önermiştir?

2. Baykar Makine’nin ürettiği İHA’lar hangi kurumlarca satın alınmıştır? İHA’lar Fırat Kalkanı Operasyonu dışında başka hangi askeri harekâtlarda kullanılmaktadır?

3. Önümüzdeki süreçte yeni bir İHA ihalesi yapılacak mıdır? İlgili ihalelerde fiyat dışında başka hangi kriterlere bakılmaktadır?

4. Baykar Makine’nin üretim faaliyeti kapsamında herhangi bir vergi muafiyeti bulunmakta mıdır? Varsa, firmaya ne kadarlık bir vergi muafiyeti sağlanmıştır?

5. 15 Kasım tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir tebliğde yer alan “Baykar Makina'ya 36 milyon 77 bin dolar ödemesi” İHA’lar kapsamında mı yapılmıştır? Tebliğde 'diğer ulaşım araçlarını imalatı' diye belirtilen ulaşım araçları nedir?

6. Baykar Makine’den son 5 yılda milli güvenlik kapsamında kaç ürün ne kadar maliyetle satın alınmıştır?