Çocuk istismarında acı tablo

CHP'li Didem Engin'in Ahmet Davutoğlu başbakanlığında verdiği soru önergesine yanıt geldi. Bakanlık, 2015 yılında açılan 16957 çocuk cinsel istismarı davasının yalnızca 2345'ine müdahil oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2015 yılında açılan 16957 çocuk cinsel istismarı davasının yalnızca 2345'ine müdahil olduğu anlaşıldı. Müdahil olunan dava sayısının azlığına dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, “Çocuk istismarı vakalarında azalma bir yana, her yıl artış yaşanıyor. Kamuoyu baskısı olmadıkça çocukların istismarı görmezden geliniyor" dedi.

KARAMAN SORULARI YANITSIZ

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin’in, Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde yanıtlanmayan Karaman olayı ve çocuklara cinsel taciz vakalarına ilişkin soru önergesine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Bakanlıktan  gelen yanıtta, 2002 yılından bugüne kadar çocuklara karşı işlenmiş cinsel suçların sayısının kaç olduğu ve mağdurlarının cinsiyet dağılımı, bu davaların kaçının derdest olduğu ve derdest davalardan kaçında gizlilik kararı olduğuna ilişkin istatistikî bilgi paylaşılmadı. Karaman ilinde yaşanan çocuk istismarında adı geçen dernek ve vakıfların yurt olarak kullandıkları yerler hakkındaki soruşturmaların bilgisi ile Çocuk İzlem Merkezleri'nin bütün illerde açılmasının ne zaman tamamlanacağı bilgisine dair de yanıt gelmedi.

Bakanlıktan CHP’li Engin’in sorusuna verilen yanıt şöyle: 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 20'nci maddesinde yer alan "Bakanlık, gerekli görmesi hâlinde kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik olarak uygulanan şiddet veya şiddet tehlikesi dolayısıyla açılan idarî, cezaî, hukukî her tür davaya ve çekişmesiz yargıya katılabilir” hükmünün ise Bakanlıkça layıkıyla uygulanmadığı ortaya çıkmıştır. Adalet Bakanlığı adli sicil istatistiklerine göre çocukların cinsel istismarına ilişkin 2015 yılında 16957 dava açılmasına rağmen Bakanlık Müşavirliğince 175, il müdürlükleri avukatlarınca 1649, defterdarlık muhakemat müdürlüklerince de yalnızca 521 dava olmak üzere toplam 2,345 davaya müdahil olunmuştur.