Anayasa paketi ile KHK’lara yargı denetimi gelebilir

Üç partili komisyon 'mini anayasa paketi'nin yazımını bitirmek üzere. Son yapılan düzenlemelerle, kamuoyunda tepki toplayan 'Kanun Hükmünde Kararname'lere yargısal denetimin yolunun açılmasının planlandığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya  Karabağlı  [email protected]

ANKARA - AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın yer aldığı Anayasa paketi üçlü komisyonu yazım çalışmalarını sürdürüyor. Paketin taslak metnini en geç 9 Eylül Cuma gününe kadar liderlere sunmayı hedefleyen komisyonda yargı ile ilgili maddelerin nasıl şekilleneceği belli olmaya başladı.

Buna göre, HSYK’nın yapısında yapılacak değişiklikte iki formül masada: Mevcut yapı 'Hakimler Kurulu' ve 'Savcılar Kurulu' diye ikiye ayrılabilir ya da kek parça olarak kalabilir. Muhalefetin ise HSYK’nın hakim ve savcı alımında sadece onama makamı olmaktan çıkartıp belirleyici olması yönünde talepleri var.

ASKERİ YARGI KALKACAK MI?

Alınan bilgiye göre, askeri yargının tamamen kaldırılması ve ilgili birimlerinin Yargıtay ile Danıştay’a bağlanması bekleniyor. Bu durumda Anayasa Mahkemesinin üye yapısında da değişikliğe gidilecek. Yüksek mahkemenin askeri yargı içinden seçilen 2 üyeliği iptal edilecek. Bu iki üyeyi kimin atayacağı konusunda ise partiler arasında henüz mutabakat yok.

Üçlü komisyonun OHAL kararnameleriyle ilgili de sürpriz bir değişikliği gündemine aldığı ve tepki çeken bu kararnamelere yargı denetimi getirilebileceği belirtiliyor. Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yapılan idari işlemlerle ilgili yargısal denetimler çerçevesinde boşlukların olması nedeniyle komisyonun bu konuya el atacağı öğrenildi.

Yargı alanı dışından da bir-iki maddenin daha pakete dâhil olması bekleniyor.Bunlardan birinin YÖK olabileceği konuşuluyor. (DUVAR)

Etiketler HSYK OHAL KHK