'Ala’nın gidişi AK Parti’de büyük temizliğin işareti'

Soylu’ya yakın bir kaynak, "Bu atama AK Parti içerisinde birkaç ay sonra yapılacak büyük temizliğin işaretidir. Erdoğan daha milliyetçi bir ekip istiyor" dedi. Kabine revizyonu kesin gibi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede pasif kaldığını" düşündüğü için Efkan Ala'yı İçişleri Bakanlığı'ndan aldırırken, Ala'nın yerine atanan Süleyman Soylu'nun döneminde Emniyet ve Jandarma'da yeni tasfiyeler bekleniyor.

Reuters'in Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Ekim ayında kabinede ve parti içinde de değişikliklere gidilebilir.

"Aslında olaya istifa demek biraz naif kalıyor; çünkü Cumhurbaşkanı Ala'nın göreve devam etmesini istemedi" diyen üst düzey bir yetkili, değişikliği şöyle yorumladı: "Ala'nın son dönemdeki bazı uygulama ve tercihleri, Cumhurbaşkanı'nın beklentilerini karşılamıyor ve sıkıntı yaratıyordu. Son dönemde bu konuda birkaç olay da yaşandı. Erdoğan FETÖ ile çok daha aktif bir mücadele bekliyor. Emniyet'te de çok fazla FETÖ üyesi var ve bu yapı da Ala açısından sıkıntılıydı."

'ERDOĞAN DAHA MİLLİYETÇİ BİR EKİP İSTİYOR'

Hükümet 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin arkasında ABD'de yaşayan Fethullah Gülen ve cemaatinin olduğuna dair kuvvetli deliller olduğunu açıklamış ve darbe girişimi sonrasında Gülen'le irtibatlı olduğu gerekçesiyle çok sayıda kamu görevlisini, TSK mensubunu görevden alma operasyonu başlatmıştı.

Bakan Soylu'ya yakın bir kaynak İçişleri Bakanlığı'na yapılan atama için, "Bu atama AK Parti içerisinde birkaç ay sonra yapılacak büyük temizliğin işaretidir. Erdoğan FETÖ ile mücadelede daha milliyetçi bir ekiple çalışmak istiyor. Soylu'dan sonra da değişimler yaşanacak. Kabinede, partide ve özellikle Emniyet ile Jandarma'da görevden almalar yapılabilir" dedi.

SOYLU SİLAHLA TRT'Yİ SAVUNMUŞTU

Bir dönem Demokrat Parti'de (DP) Genel Başkanlık görevini yürüten Soylu, Erdoğan'ın isteği üzerine 2011'de katıldığı AK Parti'de uzun süre teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş, 1 Kasım 2015 seçimlerinde milletvekili seçilmesinin ardından da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanmıştı.

Temmuz'daki darbe girişiminin ilk saatlerinde, darbecilerin TRT'ye baskınları sırasında Soylu'nun belinde silahı ile direnişçilerin yanında TRT'yi savunması medyada geniş yer bulmuştu.

'KABİNE REVİZYONU EKİM'DE'

Yakın zamanda kabine revizyonu olacağı beklentisini doğrulayan Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir kaynak ise, "Ekim ayında değişiklik beklentisi güçlü şekilde var. Çünkü bazı bakanlar yoruldular. Cumhurbaşkanı yeni şartları da dikkate alarak daha dinamik bir kabine değişikliğine gidebilir. Ala’nın değişikliğinin öne alınması kendi içindeki şartlardan kaynaklandı" diye konuştu.

'81 MÜDÜRÜN 74'Ü FETÖ'CÜ DEMİŞTİ'

İçişleri eski Bakanı Ala 20 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "17-25 Aralık'ta 81 il emniyet müdüründen 74'ü FETÖ bağlantılıydı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı, onları da görevden aldık. 5,000 civarında kişiye soruşturma açtık" demişti.

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde altı yıl Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüten Ala, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından Muammer Güler'in yerine İçişleri Bakanlığı'na atanmıştı. (Ercan Gürses/Orhan Coskun-Reuters)