Kılıçdaroğlu adli yıl açılış törenine katılmayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı'ndaki adli yıl açılış törenine, kuvvetler ayrılığı ilkesine gölge düşüreceği için katılmama kararı aldığı açıklandı. Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, MHP lideri Bahçeli'nin bu karar nedeniyle CHP'ye eleştirisi için de, "İsterse kendi parti kongresini sarayın bahçesinde yapabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik [email protected]

ANKARA - Adli yılın açılış töreni yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak. Açılışın önce bir otelin kongre salonunda yapılacağı duyurulmuş ancak daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

CHP MYK toplantısının ardından açıklama yapan parti sözcüsü ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Hepimize düşen görev, saray rejimine omuz vermek değil yargının bağımsızlığını savunmaktır. Biz CHP olarak bunu yapmaya ısrarla devam edeceğiz" dedi.

'BAHÇELİ KONGRESİNİ SARAY'DA YAPABİLİR'

Selin Sayek Böke, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Başta Barolar Birliği sonra da ana muhalefet partisi Türkiye'nin gündemini konuşmak için Beştepe'ye gidip başka konu için salona gitmek istemiyor, anlamak mümkün değil" açıklamasını, "İsterse kendi parti kongresini sarayın bahçesinde yapabilir" sözleriyle eleştirdi.

'GÜVENLİK RİSKİ İDDİASI GERÇEKÇİ DEĞİL'

CHP kaynaklarına göre 'yargı yılı açılışının, anayasada yürütmenin başı olarak tarif edilen Cumhurbaşkanı'nın himayesine alınması kuvvetler ayrılığı ilkesine ve yargı bağımsızlığına aykırı.' Ayrıca, 'önceden belirlenen otelin koşullarının güvenlik riski yaratacağı iddiası da inandırıcı değil' deniliyor.

'YARGI GÖLGE KABUL ETMEZ'

"Yargı gölge kabul etmez. Yürütmenin himayesi hiçbir şekilde kabul edilemez" görüşünde olan CHP kaynakları, "Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde bu uygulamanın örneği yoktur. Kurumların geleneklerini yok etmek kurumları yok etmekle eşdeğerdir" açıklamasını yapıyorlar.

'YARGI KARARLARINI HİÇE SAYAN SARAYDA TÖREN OLMAZ'

Kılıçdaroğlu'nun Külliye'ye gitmemesinin bir diğer gerekçesi de Külliye'nin yapımı sırasında yaşanan tartışmalar ve maliyetine ilişkin soru işaretleri. CHP'liler, "Hâlâ maliyeti bilinmiyor, halka açıklanmış değil. Yargı kararları çiğnenerek, ihlal edilerek yapımı tamamlanmış bir sarayda yargı yılı açılışı bizatihi yargıya saygısızlıktır" diyorlar.