Kürt siyasetçiler Diyarbakır'da buluşuyor

HDP, DTK ve DBP temsilcileriyle Doğu ve Güneydoğu'daki belediye başkanları yarın Diyarbakır'da bir araya geliyor. Toplantının ana gündem maddeleri, çözüm süreci, Öcalan'ın durumu ve Suriye'deki gelişmeler.

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay  [email protected]

DUVAR - Kürt siyasetçiler 31 Ağustos’ta Diyarbakır’da bir araya geliyor. Toplantı hazırlıkları çerçevesinde HDP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri bugün Diyarbakır’da biraraya gelerek son gelişmeleri değerlendirecek.

31 Ağustos günü ise Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Domokratik Toplum Kongresi  (DTK) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadınlar Kongresi ( KJA) temsilcilerinin yanı sıra belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri bir araya gelecek.

Toplantıya katılanlar daha sonra Demokratik Toplum Kongresi’nin binası önünde ortak basın açıklaması yapacak. Toplantının gündemi ve açıklamanın içeriğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil.

Kürt siyasetçilerin hem PKK’ye hem de hükümete silahların susması için çağrı yapacağı yönünde iddialar ortaya atılmıştı.

ÖCALAN İÇİN ÇAĞRI

Ortak açıklamada şu mesajların verileceği iddia ediliyor:

"Kürt siyasetçiler PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmenin sağlanması için hükümete baskı yapmak konusunda ortak hareket edecek. Abdullah Öcalan ile Nisan 2015’ten bu yana kimsenin görüşmediğini dile getirecek olan siyasetçiler, 'Öcalan’ın sağlığı kırmızı çizgimizdir. Bir an önce bir heyetin kendisiyle görüşmeli."

Kürt siyasetçilerin son bir buçuk yılda giderek tırmanan çatışmaların durması, müzakere sürecinin başlaması için çağrıda bulunacakları da kulisler de konuşuluyor.

CERABLUS OPERASYONU

Özgür Suriye Ordusu adı altında toplanan grupların, Türk askerlerinin desteği ile Cerablus’a girmesi ve Minbiç’e yöneleceği yönündeki iddialar da toplantının gündeminde olacak. Toplantının bileşenleri 'Türkiye’nin Suriye sınırından içeri girmesini, YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin kazanımlarına yönelik bir harekat' olarak nitelendiriyor.