Kurtulmuş'tan ABD'ye PYD yanıtı

ABD'nin "Cerablus'un güneyindeki çatışmalar kabul edilemez" açıklamasına ilk yanıt Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi: Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı ve Pentagon'dan Cerablus'un güneyinde YPG'yle çatışma yaşanmaması yönündeki açıklamalara Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tepki gösterdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'ün "IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez" sözleri sorulan Kurtulmuş, PYD'nin Menbinç'i boşaltması ve Fırat'ın doğusuna geçmesi gerektiğini söyledi.

Hurriyetdailynews Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin'in aktardığına göre, İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kurtulmuş, soru üzerine, "ABD Türkiye'nin hassasiyetini biliyor. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz" dedi.

Kurtulmuş'un sözleri şöyle:

* "Türkiye gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak. Bu hassasiyetimizi biliyorlar. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz.

* "Türkiye oradan (Suriye'den) gelecek bir saldırıya seyirci kalamaz. Bütün bölge tek bir örgütün, PYD'nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız."

* (Menbiç sorusu üzerine) "Türkiye'ye verilen sözlerden birisi de, PYD'nin Münbiç'i boşaltmasıdır."

PENTAGON VE SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Pentagon'dan yapılan son açıklamada, “YPG’nin büyük oranda Fırat’ın doğusuna çekildiği görülüyor. ABD, NATO müttefiki Türkiye ve sahadaki koalisyon destekli güçlerle Suriye’nin kuzeyindeki gerilimi yatıştırmaya çalışacak. Koordine edilmemiş operasyonlar ve manevralar IŞİD’in işine gelir” denilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan da "Bütün silahlı aktörleri derhal geri çekilmeye, yatışma ve iletişim kanallarının açılması yönünde gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz" açıklaması yapılmıştı.