HDP'li Paylan: Bölücü birliktelik kurdular

HDP'ni eski Anayasaya Komisyonu üyesi Paylan, AK Parti, CHP ve MHP'nin yürüttüğü anayasa çalışmasının barış getirmeyeceğini söyledi. Paylan "O masada HDP de olmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Meclis'te bu dönem kurulan ancak kısa sürede dağılan Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun HDP'li üyesi Garo Paylan, partisinin yer almayacağı bir anayasanın toplumsal barış getirmeyeceğini söyledi.

'MİLLİYETÇİ CEPHEDE BİRLİK'

İstanbul Milletvekili Garo Paylan AK Parti, CHP ve MHP'nin yürüttüğü anayasa çalışmasına Duvar’a değerlendirdi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra üç partinin ilişkisini ‘milliyetçi cephede birliktelik’ diye niteleyen Paylan, şunları söyledi:

“Üç partinin temsilcileri merdiven altı bir şekilde toplumdan gizlenerek sadece üç partinin temsilcisi varmış gibi Türkiye’nin geleceğini etkileyebilecek bir anayasa çalışması içine girmiş durumda. Bu maalesef Kürt halkını da bütün muhalifleri yok sayan bir birliktelik bölücü bir birlikteliktir. Biz HDP olarak demokratik ilkeler çerçevesinde bunu reddediyoruz. Bölücü tavır şiddet sarmalını tetikleyen bir anlayıştır."

'HDP'NİN O MASADA OLMASI GEREKİR'

TBMM’de tüm partilerin bir araya geleceği yeni bir anayasa masası kurulması gerektiğini vurgulayan Paylan, şöyle devam etti:

"Evrensel ilkeler çerçevesinde, katılımcı, şeffaf, STK’lara açık bir Anayasa olmadığı sürece toplumun dertlerine çare olmayacaktır. Bu milliyetçi cephenin yüzyıllık tekçi anlayışını sürdüren bir anayasa olur. AKP, CHP ve MHP’nin merdiven altı çalışması bölücüdür. Mevcut düzenin devamını hedeflemektedir. Çoğulcu bir Anayasa hayal ediliyorsa; HDP’nin o masada olması gerekir. Dünyada çatışmalı dönemler yaşayan ülkelerde barış masası kuruldu. Türkiye’nin ihtiyacı olana olan şeyin bu olduğunu HDP’siz bir masanın Türkiye’nin barışını sağlamayacağını söylüyoruz. Milyonlarca bir hakkın yok sayılması, seçmenin yok sayılmasıdır.”