TBMM Başkanı Kahraman: Che denen eşkıya benim gencimin yakasında, göğsünde olamaz

Meclis Başkanı, gençlerin üzerinde Latin Amerikalı devrimci lider Che Guevara’nın resimlerinin olmaması gerektiğini savundu. Kahraman şehirlerin kurtuluş günlerinin kutlanmasına da karşı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize'de ilk kez gerçekleştirilen fetih kutlamasında konuşan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, gençlere Türkiye tarihinin ve tarihsel kişiliklerinin öğretilip sevdirilmesi gerektiğini belirterek, gençlerin Ernesto Che Guevara'nın resmini taşımasını eleştirdi.

Kuran-ı Kerim okunarak başlayan programda konuşan Meclis Başkanı, Türkiye'de kutlanan kurtuluş günlerini eleştirip, bunların yerine zafer günlerinin kutlanması gerektiğini söyledi.

Kahraman’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"2 Mart Rize'nin Kurtuluş günü olarak anılır. Kurtuluş günleri tabiri yanlıştır. Kurtuluşlar değil Fetihler alınır. 'ben esirdim şu tarihte kurtuldum' demek; acziyet ifade eden ve insanın maneviyatını törpüleyen bir tariftir. Oysa bir çok zaferimiz var. Niye zaferleri kutlamayacağız. Rusya'nın Rize'yi işgalinden sonda 1917'de orada bir Komünist ihtilal oldu. Lenin iş başına geldi. Çar kimlerle dost ise onlarla düşkün düşmanları ile ise dost oldu. Osmanlı ile de dost oldular. Kendiliklerinden çekilip gittiler. Bu Trabzon'dan Rize'den Artvin'den, Erzurum'dan, Sarıkamış'tan topyekün çekildiler memleketlerine döndüler"

"Che Guevara 39 yaşında öldürülen, kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik, bir gerilla. Bolivya, Küba, Arjantin ve Güney Amerika'da faaliyette bulunan bir eşkıya, benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz, olmamalı. Benimle bağı yok. Köküm, tarihim bir değil. Benim kendi insanlarım var. Onlarla övüneceğiz. Garip. Fatih'i dünya tanıyor da Türkiye tanımayacak. Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlı Padişahları içerisinde en büyük askerdir. Askerlikte Yavuz, Kanuni ve Yıldırım ona erişmek için ona yaklaşmışlardır. Ama en büyük askerdir. En büyük devlet ve siyaset adamıdır. Kanuni ve Yavuz yine ona yaklaşan isimlerdir. Eşsiz bir kişiliği vardı. Fatihler, Yavuz'lar, Kanuniler, Abdülhamitler dururken benim genç liselim göğsüne Che Guevara yazacak. Bu olmaz. Emsal vermezseniz, anlatmazsanız tarihi sevdirmezseniz. Manevi önderleri ve milli kahramanları anlatmazsanız o genç yavrum ne yapsın?" (HABER MERKEZİ)