HDP'den barış için yeni hamle geliyor

HDP, DBP ve DTK 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesi yeni bir toplantıya hazırlanıyor. Gündem, 'Öcalan’a yönelik tecrit ve KCK'nin çözüm deklarasyonu'...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KCK'nin, “Hükümetin adım atması durumunda Kürt sorununun bir ayda çözülebileceği, bu konuda her türlü fedakarlığın gösterileceği” açıklamasının ardından HDP, DBP ve DTK harekete geçti. Üç kurumun yönetim kadroları, milletvekilleri ve belediye başkanları 31 Ağustos'ta Diyarbakır'da toplanacak. Toplantının ana gündem maddesini, “Öcalan’a yönelik tecrit ve KCK deklarasyonu” oluşturacak.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun'a yaptığı açıklamada, “barış” çağrısı yapılması beklenen toplantıyla ilgili ayrıntılar üzerinde çalışıldığını belirterek, KCK açıklamasının ardından sürecin nasıl şekilleneceğinin hükümetin yaklaşımına bağlı olduğunu söyledi. Baluken, “Belirleyici olan Saray iktidarının içeride ve dışarıda bir barış iradesi ortaya koyup koymayacağıdır. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılıp kaldırılmaması konusu son derece belirleyici olacaktır. Hâlâ Öcalan’ın sağlık ve yaşam koşullarıyla ilgili belirsizliğin sürüyor olması, hükümetin gerek Suriye üzerinde geliştirdiği savaş politikaları gerekse içeride CHP ve MHP üzerinden HDP ve demokrasi güçlerine ‘had bildirme’ tutumu çözümsüzlüğü derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmez.”

HABERİN TAMAMI