'Hakkari ve Şırnak kararı gelecek için ipucu'

AK Parti Milletvekili Nejat Koçer, Meclis'in Hakkari ve Şırnak kararını "Bu karar çıksaydı, ciddi bir göç olacaktı. Bu karar hayırlı oldu" diye değerlendirdi. HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ise "Bu karar bundan sonrası için ipucu veriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılmasıyla belediyelere kayyım atanmasını öngören düzenlemelerden vazgeçilmesinin yankıları sürüyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sözcüsü Nejat Koçer, 'torba yasa'dan çıkarılan iki maddeyi değerlendirirken "Benim şahsi görüşüme göre çok arzu ettiğim bir düzenleme değildi" dedi.

Koçer, şöyle devam etti: "Hakkari ve Şırnak halkından bizi ziyaret ettiler, çok üzüntülü olduklarını gördüm. Bu karar çıksaydı, ciddi bir göç olacaktı. Bu karar hayırlı oldu. Hakkari ve Şırnak kaldı. Önemli iki ilimiz."

'BU İLKTİ, UMARIM DEVAMI GELİR'

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak ise bu kararın bundan sonrası için ipucu verdiğini söyledi. Irmak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Umut ederim bundan sonrası için de ortaklık yakalarız. Belediyelere kayyum atanması, ülkeyi iç savaşa sürükleyecek bir facia olurdu. Bu halkın iradesine darbedir dedik ve nasıl ikna oldular bilmiyoruz ama ortak akılda buluşuldu. Nihayet bir konu etrafında konsensüs sağlandı. Bu ilkti, umuyorum  devamı gelir. Halkın tepkisi ve buna karşı çabası da etkili oldu sanırım. Biraz sağduyunun, halkın sesini dinleseler sonra çıkıp 'Kandırıldık, Allah bizi affetsin' demezler. Cizre ve Yüksekova'nın il olmasını istiyorduk biz ama maddenin tamamını çıkarttılar."

'MECLİS TÜM SORUNLARI ÇÖZEBİLİR'

HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez kararın kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. İrmez, şöyle dedi:

"Yapılmak istenen hem anayasaya hem uluslararası sözleşmelere aykırıydı. Kayyum meselesi halkın iradesine bir darbeydi. Bu Meclis isterse Kürt sorunundan tutun da Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde engel olan birçok sorunu çözebilecek mahiyettedir. Biz Cizre ve Yüksekova'nın il olmasını elbette istiyoruz ancak tüm maddeden vazgeçtiler. Gördük ki istendiği zaman her karar bu Meclis'ten çıkabilir. Çözüm her zaman bizde, çözüm Meclis'te. Son dönemde anayasa tartışmaları oluyor, partimiz davet bile edilmedi. Umarız bu bir adım olur, başlangıç olur. HDP'siz karar almak, demokrasiyle bağdaşmaz. (DUVAR)