CHP’den Elazığ raporu: İstihbarat zafiyeti görülüyor

CHP heyeti, Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen bombalı saldırının ardından Elazığ'da incelemelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP heyeti, PKK’nin bu büyüklükte bir saldırıyı, Elazığ’da düzenlemesinin yeni bir kargaşa yaratmaya yönelik olduğunu öne sürdü. Raporda, bomba yüklü bir aracın Elazığ’ın merkezine girerek Emniyet Müdürlüğü önünde patlatılmasının büyük bir istihbarat zafiyeti göstergesi ve mutlaka araştırılması gereken bir durum olduğu belirtildi.

İncelemeye ilişkin hazırlanan raporda, “Suriye ve Irak olmamanın yolu demokrasi ve adaletten geçmekte, güvenlik politikalarının da bu husus gözetilerek düzenlenmesi gerekmektedir” denildi.

Elazığ Emniyet Müdürlüğü'ne, 8 Ağustos'ta düzenlenen saldırıda 3 polis yaşamını yitirirken, 217 kişi de yaralandı. Saldırının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla oluşturulan heyet, bölgede incelemelerde bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın başkanlığındaki heyette, Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, İstanbul Milletvekili Ali Özcan ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir yer aldı.

PATLAMANIN ŞİDDETİ HARABEYE ÇEVİRMİŞ

Elazığ'a giden CHP heyeti, ilk olarak saldırının hedefi olan Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret etti ve incelemelerde bulundu. Binanın harabeye döndüğü belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Harabeye dönen binaya girmenin olanaksızlığı nedeniyle, Emniyet yetkilileri ile araç mezarlığına dönmüş olan bahçede görüşülmüştür. Patlamanın gerçekleştiği yerdeki araçların yalnızca iskeletlerinin kaldığı, patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle bombalı aracın parçalarının çok uzaklara savrulduğu ve görülemediği, Emniyet Müdürlüğü binasının çok büyük hasar aldığı, ağaçların yerlerinden söküldüğü, çevredeki binaların camlarının kırıldığı ve patlamanın etkisinin çok geniş bir alandan hissedildiği görülmüştür. Binanın 3. ve 4. katlarında bulunan Bilgi İşlem Dairesi’nden gözlerini kaybeden vatandaşlarımızın olduğu ve bu katlardaki insanların ciddi şekilde yaralandıkları ifade edilmiştir. Yetkililer, saldırının şiddeti göz önüne alındığında şehit ve yaralı sayısının artmamış olmasının teselli yarattığını belirtmişlerdir."

İSTİHBARAT ZAAFI İDDİASI

Daha sonra Elazığ Valiliği'ne giden heyet, Vali ve Emniyet Müdürü ile görüşerek bilgi aldı. Elazığ merkezinde bu büyüklükte bir saldırı yaşanmadığını belirten yetkililer, önceden istihbarat alınamadığını söylediler.

Heyetin raporunda görüşmeyle ilgili olarak, "Yetkililer, darbe girişimi sonrası doğduğu düşünülen güvenlik boşluğunun yarattığı “fırsatın” değerlendirilmeye çalışıldığı, önceden istihbarat alınamadığı, bu nedenle önlem de alınamadığı, eylemi gerçekleştiren kişinin kimliğinin belirlenemediğini ifade etmişlerdir" denildi.

Valilikteki görüşmelerin ardından heyet, Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Heyetin Elazığ'da olduğu sırada Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde 78, Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 43, Medical Park Hastanesi’nde 41 yaralı olduğu aktarıldı.

DEMOKRASİ VE ADALET VURGUSU

Raporun değerlendirme kısmında, daha önce saldırıya hedef olmayan Elazığ merkezinde, gerçekleşen patlamanın kargaşa çıkarma yönelik olduğu öne sürüldü.

Sabah saatlerinde ve şehir merkezinde yaşanan saldırının "büyük bir istihbarat zafiyeti olduğu gerçeğini de ortaya koyduğu" iddia edildi. Raporda " zafiyetin" araştırılması ve etkin önlemlerin alınması önerildi.

Raporun son kısmında, "Halk arasında ayrışma yaşanmasının önüne geçilmesi, halkın birliğinin güçlendirilmesini sağlayacak, ayrımcı olmayan, adaleti üstün tutan politikalara gereksinim vardır. Suriye ve Irak olmamanın yolu demokrasi ve adaletten geçmekte, güvenlik politikalarının da bu husus gözetilerek düzenlenmesi gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı. (DUVAR)