AK Parti rektör atama önergesini geri çekti

Rektörleri atama ve görevden alma yetkisinin Cumhurbaşkanı'na devredilmesi için AK Parti önerge verdi. CHP'nin itirazının ardından önerge geri çekildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin sunduğu önerge yaşanan tartışmaların ardından geri çekildi. Önerge, rektörlerin atanması ve görevden alınması yetkisini Cumhurbaşkanı'na devrediyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rektörleri görevden alma yetkisinin kendisine verilmesini istemişti. AK Parti akşam saatlerinde TBMM'ye Erdoğan'a istediği bu yetkinin verilmesi için önerge verdi.

CHP'li milletvekilleri önergeye itiraz etti ve kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Yaşanan tartışmaların ardından oturuma 1 saat ara verildi. Yapılan görüşmelerin ardından, AK Parti önergeyi geri çekti.

Önergeye göre, YÖK, profesör unvanına sahip, en az 3 yıl görev yapmış 3 adayı Cumhurbaşkanı'na önerecek. 3 adaydan biri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Eğer 1 ay içerisinde atama yapılmazsa ve YÖK 2 hafta içinde yeni aday önermezse, Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapabilecek.

Ayrıca Cumhurbaşkanı, rektörleri geçici olarak görevden uzaklaştırabilme ve görevlerine son verme yetkisine de sahip olacak.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, önerge metnini ve yapılan itirazı Twitter hesabından paylaştı:

onerge-rektor-haber-ici