Meclis'te işkence kavgası

HDP'lilerin cezaevlerindeki işkence iddialarının araştırılması için verdiği grup önerisinin görüşmesi gergin geçti. AK Partili vekillerle HPD'liler arasında 'kara propaganda' tartışması yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - HDP’nin cezaevlerindeki işkence iddiasına ilişkin grup önerisi dün Meclis Genel Kurulu'nda ele alındı.  Öneriye tepki gösteren Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, işkence iddiaları için “PKK terör örgütünün kara propagandasından başka bir şey değildir” dedi. HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü  ise Cora'ya  "Nereden biliyorsun’ diye tepki gösterdi.

'ÖRGÜT EVİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR' İDDİASI

Ak Partili Cora, 'PKK’nin cezaevlerini örgüt evlerine dönüştürmek istediğini' de öne sürdü. bu kez Cora'ya HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel itiraz etti. 'İşkence tartışması' TBMM tutanaklarına şöyle yansıdı.

SALİH CORA: HDP grup önerisinde, hükümlülerin cezaevlerinde darp edildiği, hakaret ve tehditlere maruz kaldığı ve işkenceye maruz kaldığı hususunda bir önerge verilmiştir. Bu önerge içerisinde bahsedilen birçok husus aslında PKK terör örgütünün kara propagandasından başka bir şey değildir. Asla cezaevlerinde kolektif olarak sistematik bir şekilde bir cezalandırma söz konusu olmamıştır.

ERTUĞRUL KÜRKCÜ (İzmir) - Nereden biliyorsun?

SALİH CORA (Devamla) - Cezaevlerinde, cezaevi incelemelerinde ve cezaevi komisyon başkanlığımızın kayıt altına aldığı bir gerçektir. PKK, cezaevlerini örgüt evlerine dönüştürmek istemektedir. Buna izin verilmediği için bu tür asılsız iddialar sürdürülmekte ve her defasında aynı cümlelerle beraber Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündeme getirilmek istenmektedir. PKK'yı alenen desteklediği bilinen bir televizyon kanalının cezaevlerinde yasaklanmasından daha doğal ne olabilir ki? Cezaevlerinde hiç kimse, dininden, ırkından, aidiyet duyduğu örgütünden dolayı hiçbir baskı altında kalmamıştır. Ama terör örgütleri, cezaevlerini kendi hâkimiyetleri altına sokmak amacıyla oraları ideolojik hücrelerine dönüştürmek istemektedir. Cezaevi idarelerinin buna müsaade etmemesini hak ihlali olarak değerlendirmek mümkün değildir. Herkes için uygulanan kurallar vardır. Bunların yasal dayanağı, bunların tamamının, her birinin yasal dayanağı da mevcuttur. Ancak PKK'nın kendi kurallarının geçerli olduğu bir cezaevi ortaya çıkarılmak istenmektedir ve bizim buna hiçbir şekilde müsaade etmediğimiz gibi, hiçbir demokratik hukuk devletinin de buna müsaade etmesi mümkün değildir.

ÇAĞLAR DEMİREL (Diyarbakır) - Sayın Başkan, sayın hatip konuşmasında, vermiş olduğumuz önergenin kesinlikle böyle bir şey ifade etmediğini, buna ilişkin özelde PKK'nin kara propagandasının yapıldığını, ikinci söylemiyle de çelişerek herkese eşit davranıldığını, orada herkesin eşit haklara sahip olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, orada televizyon kanallarının yine gösterilmediğine yani iptal edildiğine dair bilgilerin de doğru olmadığını söyledi. Yani bütün konuşmasında bizim vermiş olduğumuz önergenin doğru olmadığını ifade ederek sataşmıştır. Ona ilişkin söz hakkı talep ediyoruz.

BESİME KONCA (Siirt) - Hayır, "Kendi düşüncesi." ne demek?

ERTUĞRUL KÜRKCÜ (Mersin) - "Kara propaganda" ne ya, düşünce mi yani?