Beştepe'de Kıbrıs zirvesi: Gündem 15 Temmuz ve müzakereler

Akıncı-Erdoğan buluşmasını Kıbrıs Rum toplumu da yakından takip ediyor. Bu ziyaret sonrası verilecek mesajlar Lefkoşa’nın müzakere masasındaki tavrının belirlenmesinde önemi rol oynayacak.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs müzakerelerinin seyrini, garantörlük ve toprak konularını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşüyor. Akıncı Erdoğan ile Kıbrıs sorununun geleceğinin yanı sıra, Kıbrıs’ın kuzeyindeki 'FETÖ' operasyonlarını ve Ankara-Kıbrıs Türk toplumu ilişkilerinin gidişitını da ele alıyor.

Mustafa Akıncı’nın Ankara ziyareti Salı akşamı başladı. Çarşamba günü Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile bir araya gelen ve TBMM’yi ziyaret eden Akıncı ardından Beştepe geçti. Kritik toplantıya Kıbrıs Türk liderliğinden ve Türk tarafından üst düzey yetkililerin eşlik ettiği gelen son bilgiler arasında.

ZİYARETİN ÖNEMİ

Akıncı son dönemde 15 Temmuz darbe girişimi ve Kıbrıs sorunu konularında takınmış olduğu tavır nedeniyle Ankara'dan ve Kıbrıs Türk sağından yoğun eleştirilere muhatap oluyor. Başbakan Hüseyin Özgürgün Akıncı’yı sert bir dille eleştiriyor. Bu eleştirilerin odağında Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında ‘pasif' tavır sergilediği iddiası yer alıyor.

Diğer yandan, Akıncı’nın son dönemlerde gerçekleştirilen ‘demokrasiye destek’ mitinglerine katılmamış olması adanın kuzeyinde tepkiyle karşılanıyor.

Son günlerde, Atina-Ankara hattında Doğu Akdeniz’in enerji rezervleriyle alakalı sert mesajlar da gündeme oturmuş durumda. Atina’nın ‘Kıbrıs’ta garanti sistemi ortadan kalkmalı’ çıkışına Türkiye Dışişleri Bakanlığı da aynı sertlikte yanıt verdi.

ABD FAKTÖRÜ

Öte yandan bu zirvenin 24 Ağustos’ta Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ve ABD-Türkiye ilişkilerindeki yüksek gerilim hattının gölgesinde gerçekleştiği düşünülüyor. Geçtiğimiz dönemde Kıbrıs’ı ziyaret eden Biden, Kıbrıs Meselesiyle yakından ilgileniyor.