Anayasa değişikliğinde 23 maddede anlaşma

AK Parti, CHP ve MHP'nin oluşturduğu Anayasa komisyonu 23 madde üzerinde anlaştı. Değişiklikler konusunda yargının önerileri alınacak.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

AK Parti, CHP ve MHP’nin Anayasa değişikliği için oluşturduğu komisyon üçüncü gün toplantısında Yargıya ilişkin bölümün çalışmasını tamamladı. Böylelikle, Anayasa’nın 138. maddesinden 160’a kadar olan 23 madde bitirilmiş oldu. Komisyonda bundan sonraki yol haritasında yargının değişiklik konusunda önerilerini alacak. Anayasa Komisyonu üyesi CHP'li Bülent Tezcan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, TBMM’de yaptığı açıklamada, "Bu hafta sanıyorum, işin esaslı biçimi bitmiş olur. Bu defa bir uzlaşma çıkar diye düşünüyorum. Şu ana kadar hızlı gidiyoruz. İyi gidiyor. Bu sevindirici. Yapabileceğimiz azami çalışmayı yaparız" dedi.

Çalışmaların olumlu yönde ilerlediğini anlatan Tezcan, "Metin yazma, işin en son noktası, bu konuda zorlanacağımızı pek zannetmiyorum. Çalışma yönetimimiz verimli. Anlaşıp, anlaşamayacağımız noktaları arıyoruz. Hangileri olduğunu sormayın, söylemeyeceğiz. Bir şekilde en uygun yargı bağımsızlığını sağlayacak sistemi geliştireceğiz. Hepsi masada, ama bir şey çıkacak burada. Bu defa bir uzlaşma çıkar diye düşünüyorum. Şu ana kadar hızlı gidiyoruz. İyi gidiyor. Bu sevindirici” dedi.

YÜCE DİVAN YETKİSİ AYM’DEN YARGITAY’A MI?

Toplantıda dün henüz üzerinde mutabakat sağlanmayan ‘Yüce Divan’ maddesinin de ele alınacağı belirtiliyor. Mevcut anayasada bağımsız bir madde olarak düzenlenmeyen Yüce Divan’ın ayrı bir madde olarak anayasaya girebileceği belirtiliyor. Ancak, Yüce Divan yetkisinin Anayasa Mahkemesi’nden alınıp Yargıtay’a verilebileceğine ilişkin bir öneri de mevcut. Ancak, CHP böyle bir öneriye sıcak bakmıyor.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan üçlü komisyon kamuoyuna verdikleri görüşmelerin olumlu gittiğine ilişkin mesajlarıyla dikkat çekiyorlar.

ÜÇLÜ ORTAKTAN ‘GÜLÜMSEYEREK’ MESAJLAR

Dünkü yaklaşık 4.5 saatlik toplantının ardından Gül, Tezcan ve Parsak yaptıkları ortak açıklamayla görüşmelerin olumlu geçtiği izlenimi verdi. Ancak, hukuk devleti ve adalet konusunda daha önceki açıklamaları dikkate alındığında CHP’nin AK Parti'nin önerilerine hemen sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Üçlü mutabakat çerçevesinde, toplantıda tutanak tutulmaması daha sonraki süreçte görüşmelerin nasıl geçeceği konusunda bir ipucu vermeyecek. TBMM’de komisyon gibi hemen hemen her adımda tutanak tutuluyor. Komisyon sona erdikten sonra bu tutanaklar web sayfasında yayınlanıyor.

AK PARTİ'NİN MASA JESTİ

Komisyon, Meclis’in ana binasında daha önce Dışişleri Komisyonu’nun olduğu odada toplanıyor. Kamuoyuna verilen ilk fotoğraflarda AK Parti’nin komisyon başkanı görüntüsünü vermemek için masanın başındaki koltuğa oturmadığı dikkat çekiyor. Daha samimi bir ortam havası için üç partinin temsilcilerinin çaba sarfettiği görülüyor.

GÖRÜŞÜLEN 23 MADDE HANGİLERİ:

Anayasada yargıyla ilgili düzenleme toplam 23 madde. Mevcut anayasanın ‘yargı’ bölümünde yer alan 23 maddenin başlıkları şöyle:

– Mahkemelerin bağımsızlığı

– Hâkimlik ve savcılık teminatı

– Hâkimlik ve savcılık mesleği

– Duruşmaların açık ve kararların gerekçeli olması

– Mahkemelerin kuruluşu

– Devlet Güvenlik Mahkemeleri

– Adalet hizmetlerinin denetimi

– Askerî yargı

– Anayasa Mahkemesi

– Üyelerin görev süresi ve üyeliğin sona ermesi

– Görev ve yetkileri

– Çalışma ve yargılama usulü

– İptal davası

– Dava açma süresi

– Anayasaya aykırılığın diğer mahkemelerde ileri sürülmesi

– Anayasa Mahkemesinin kararları

– Yargıtay

– Danıştay

– Askerî Yargıtay

– Askerî Yüksek İdare Mahkemesi

– Uyuşmazlık Mahkemesi

– HSYK

– Sayıştay