TBMM’de kararname bilmecesi; tatilden önce görüşülecek mi?

Meclis’in bu hafta sonu gündemindeki tasarıları görüştükten sonra tatile girmesi bekleniyor. Hükümet tatil takvimini işletirse, Genel kurul gündemindeki kararnamelerin görüşülmesi imkânsız görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı [email protected]

DUVAR - TBMM’de siyasi partiler son gurup toplantılarıyla tatile hazırlanırken OHAL kapsamında yayımlanan  kararnamelerin akıbetinin ne olacağı henüz belli değil. Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘OHAL kararnamelerinin Meclis’te görüşüleceğine’ ilişkin açıklamaları muhalefet kanadında olumlu hava estirirken, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda süresi için de görüşülmeyen 667 sayılı ilk kararname Genel Kurul gündemine sıra sayısı numarasıyla girdi. Ancak, Meclis’in bu hafta sonu  gündemindeki tasarıları görüştükten sonra  tatile girmesi neredeyse kesin gibi. Hükümet tatil takvimini işletirse,  Genel kurul gündemindeki kararnamenin görüşülmesi imkansız görünüyor.

KURALLER NE DİYOR?

Anayasa gereği OHAL dönemlerinde çıkarılan KHK’ler Resmi Gazete’de yayımlandığı gün TBMM’ye sunuluyor ve ivedilikle görüşülüyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre ise “Kanun hükmünde kararnameler, anayasanın ve içtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak komisyonlarda ve genel kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülür ve karara bağlanır. Komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler Meclis Başkanlığı’nca doğrudan doğruya genel kurul gündemine alınır” hükmü düzenleniyor.

 KARANAME KANUN OLURSA AYM YOLU AÇILIYOR

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü gereği bu KHK’lerin Meclis’te en geç 30 gün içinde kabul edilmesi gerekiyor. İktidar kanadında,  KHK’lerin Meclisten geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne iptal için götürülebileceği, bu nedenle kararnamelerin bekletilmesi gerektiği görüşü hakim. Bazı parti yöneticileri ise kararnamelerin Meclis’ten geçmemesi durumunda uygulanmasında sıkıntı yaşanacağını kaydediyor.

TBMM’nin iç anayasası  olarak bilinen iç tüzük’ün ‘Olağanüstü hal ve sıkıyönetim kanun hükmündeki kararnamelerinin görüşülmesini’ düzenleyen iç tüzük 128. Madde  şöyle.

MADDE 128– Anayasanın 121 ve 122 nci maddeleri gereğince çıkarılan ve Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun hükmünde kararnameler, Anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak, komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç otuz gün içinde görüşülür ve karara bağlanır.

Komisyonlarda en geç yirmi gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınır.