Kurtulmuş: Darbenin siyasi ayağı var

Başbakan Yardımcısı bir televizyon kanalının yayınına katılarak gündemi değerlendirdi. Kurtulmuş'un gündeminde 15 Temmuz darbe girişimi vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Mutlaka bu darbenin bir yerlerde, bir şekilde bir siyasi ayağının olması gerekir. Türkiye'nin siyasi tecrübesi bunu söylüyor. Kimdir, nedir o bizim işimiz değil. Biz siyaset olarak bu tespiti yaparız" dedi.

Kurtulmuş 'FETÖ'nün bireysel eylemler yapabileceğini' ve 'örgütle bağı olmayan vatandaşların korkmaması gerektiğini' de dile getirdi.

Numan Kurtulmuş'un, 24 TV'de yaptığı değerlendirmelerden öne çıkanlar şöyle:

'KURUNUN YANINDA YAŞ YANMAYACAK'

"Kurunun arasında yaşlar varsa onlar düzeltilecektir. Örgütle ilgisi olmayan vatandaşlarımız hiç çekinmesin, korkmasın. Kimsenin kılına zarar gelmeyecek. Herkes, bulunduğu yerde işlerini yapmaya devam edecek. Çok büyük bir tahribat olduğu aşikar. Hem halkın kurumlara bakımından hem kurumların içerisindeki insanların birbirine güveni bakımından hem de kurumlar arası güven bakımından çok ciddi bir kayba uğradığımız aşikardır."

DARBENİN SİYASİ AYAĞI

"Türkiye’de çok sayıda darbe oldu, çok sayıda da darbe teşebbüsü oldu. Herhalde Türkiye’de hiçbir darbe ya da darbe teşebbüsünün siyasi ayağının olmaması düşünülemez. Dolayısıyla kimdir, nedir demiyorum. Sonuç itibarıyla bu savcılarımızın önünde önemli bir konudur. Mutlaka bu darbenin bir yerlerde, bir şekilde bir siyasi ayağının olması gerekir. Türkiye'nin siyasi tecrübesi bunu söylüyor. Kimdir, nedir o bizim işimiz değil. Biz siyaset olarak bu tespiti yaparız. Bunlar darbede neyi planladılar? Üç ayaklı bir plandı. Önce yönetim değişecek. Değişecek de kim gelecek? Buralarda birilerinin planlanıyor olması lazım. Cumhurbaşkanı, Başbakan kim olacak gibi... Ya da başka bir şey mi öngörüyorlar? Bunları bilmiyoruz. Nasıl ki listeler çıktı, falanca ilin sıkı yönetim komutanı şu olacak, belediye başkanı bu olacak gibi... Dolayısıyla buna benzer bir yapılanma planının olması lazım. İkinci adım da bunlar Türkiye'de bir iç savaş öngörüyorlardı ve arkasından da Türkiye'nin bir işgale hazırlanma, yabancı işgale hazırlanmanın da alt yapısını hazırlayacaklardı. Böyle bakıldığında mantık, siyasi tecrübe, Türkiye'nin geçmişteki darbelerle yüzleştiği dönemler göz önünde bulundurulursa mutlaka bunun bir siyasi ayağının var olması lazım."

MİT DÜZENLEMESİ

"Senelerdir konuştuğumuz bazı meselelerin artık tehir edilemeyecek kadar hayati önemde olduğu ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi devletin yeniden yapılanmasıdır. Bunun içerisinde asker-sivil ilişkilerinin gözden geçirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütün gücü sadece vatan savunması olan ve bunun içinde gerçekten çok üstün savaşma nitelikleri, kabiliyetleri olan bir yapı haline dönüştürülmesi. Bu anlamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması, farklı istihbarat birimlerimizin arasındaki koordinasyonun sağlanması, istihbarattaki önceliklerin tespit edilmesi, devletin şeffaflaştırılmasına ilişkin atılacak adımların süratle tamamlanması gibi ayrıca demokratikleşme bakımından halka vadetmiş olduğumuz reformların gerçekleşmesi, anayasa değişikliği olmak üzere diğer alanlarda neler yapılabilir, bunların hızlandırılması. Milli İstihbarat bakımından da ciddi bir şekilde gözden geçirmek ve yeniden yapılandırma şart gözüküyor."

(HABER MERKEZİ)