Anayasa değişikliğinde 'Yüce Divan’ teklifi

Üç parti Anayasa'ya Yüce Divan maddesi koymayı tartışıyor. Henüz bir netleşme yok ancak beklenmedik bu gelişme Ankara kulislerini hareketlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı

ANKARA - TBMM’de başlayan yargı eksenli Anayasa değişikliği çalışmalarının ikinci gününde Yüce Divan'la ilgili bir gelişme yaşandı. AK Parti, CHP ve MHP’nin temsilcileri Yüce Divan düzenlemesinin Anayasa’da başlı başına müstakil bir madde olması konusunu masaya yatırdı. Görüşmeden bir sonuç çıkmadı, tartışma sürüyor. Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri gibi kapsamına giren alanda yaptığı yargılamaları ‘Yüce Divan’ sıfatıyla yapıyor. Bu yetkisi mevcut anayasada ilgili maddenin bir fıkrasında düzenleniyor.

138’DEN 160’A KADAR OLAN MADDELER

AK Partili Abdülhamit Gül, CHP’li Bülent Tezcan ve MHP’li Mehmet Parsak’tan oluşan komisyon bugünkü toplantıda, Anayasanın 138’den 160’ıncı maddeye kadar olan maddeler üzerinde uzlaşma aradı. İkinci toplantının ana başlıklarını hakimlik ve savcılık teminatı, yargı bağımsızlığı, mahkemelerin kuruluşu ve yüksek mahkemeler oluşturdu.

Mevcut haliyle Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılanmasını hükme bağlıyor. (DUVAR)

Etiketler Anayasa TBMM