Gülen'i ABD'ye kaçıran rapor

"Biz Gülen cemaatine ilişkin hazırladığımız raporun ilk bölümünü müfettişlere gönderdik. Ardından Gülen'i yurtdışına kaçırdılar," Bu sözler Gülen cemaatine ilişkin rapor hazırlarken görevden alınan eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'a ait

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gülen cemaatinin devlet içerisindeki yapılanmasına ilişkin ilk raporu hazırlayan ekibin başında olan eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet açıklamalarda bulundu. 1999 yılında hazırladıkları raporun yazımını sürdürürken “Telekulak Çetesi” adı verilen soruşturma sonucunda Emniyet’ten uzaklaştırılan Saral, Fethullah Gülen'in de o dönem yurt dışına çıktığına dikkat çekti.

Saral "Biz raporun ikinci bölümünü müfettişlere ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na 18 Mart'ta gönderdik, 21 Mart’ta da Fethullah Gülen’i yurt dışına kaçırdılar" dedi.

'ANKARA'DA ARAŞTIRMAK YETMEZ'

Al jazeera Türk'ten İrfan Bozan'a konuşan Cevdet Saral, kendilerine Gülen cemaatiyle ilgili bir rapor hazırlama görevi verildikten sonra neler olduğunu şöyle anlattı:

Arkadaşlarımız, çalıştılar çalışmanın sonucunda konunun genişliği ve derinliği itibariyle sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bu çalışmayı yürütmesinin mümkün olamayacağını Türkiye sathına yayılmış bir Cemaat’in sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü çalışmalarıyla deşifre edilmesinin mümkün olamayacağı kanaatine vardık."

130 KİŞİNİN İSMİ VARDI

Konunun Emniyet genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı bünyesinde planlı bir istihbarat operasyonu yapılarak araştırılması için başvurduklarını aktaran Saral, şöyle devam etti:

“Sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü bu konu ile çalışma yapacaktır şeklinde cevap geldi. 'Peki' dedik o zaman arkadaşlarımız çalışmayı gizlilik içerisinde yürüttü. Şubat ayı içinde bir analiz raporu ile birlikte gelen yazıları İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderdik. Daire Başkanlığı’nda bir sıkıntı zuhur etti. Sonuçta biz çalışmaya devam ettik. İkinci bölümü hazırladık ikinci bölümün içerisinde isimlendirmeler vardı. Cemaat’e mensup Emniyet mensuplarının 130 kişinin ismini hem müfettişlere hem de İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderdik. Biz raporun ikinci bölümünü 18 Mart’ta gönderdik, 21 Mart’ta da Fethullah Gülen’i yurtdışına kaçırdılar. Çalışmalarımızın Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) nezdinde soruşturmaya tabi tutulması için bütün delil ve dokümanları DGM Savcılığına da gönderdik. Raporun ikinci bölümünü gönderdiğimizde altına 3. Bölümün finans ile ilgili olacağı notunu düştük."

'TELEKULAK ÇETESİ'

Saral, bu gelişmelerin ardından başlatılan ve  'Telekulak Çetesi' adı verilen soruşturmaya ilişkin şunları söyledi:

"Mayıs ayı içinde ana medyada 'Telekulak çetesi' başlıklarıyla bombardımana tutulduk. Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesi’nin bütün devlet kurumlarını dinlediği şeklinde hazırlanan dosyalar yedi klasör halinde Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu’na verildi. Oradan aleyhimize bir yayın bombardımanı başladı. Ben bu kampanyanın, haberlerin doğru olmadığını zamanın İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’a anlattım. Bakan Bey, sanki benim anlatımlarımı duymamış gibi 'Medya mensupları senin arkadaşın olur söyle onlara yazmasınlar' dedi. Bu görüşme 7 Haziran 1999 tarihinde oluyordu. Bakan ile yaptığım bu görüşmeden sonra ben ve ekibim açığa alındık. Bizi görevden alan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, bir hafta sonra da Fethullah Gülen’in ABD’deki korumasının görev süresinin uzatılmasının onayını çıkarttı."

Haberin tamamı