Anayasa görüşmelerinin ikinci turu yarın

Anayasa değişiklileri için kurulan komisyon ikinci kez toplanıyor. Bugüne kadar 9 madde üzerinde anlaşma sağlandı.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA - Anayasa değişiklik paketinde yapılacak değişiklikler için AK Parti, CHP ve MHP yarın ikinci kez bir araya geliyor. Toplantıda, üç parti de yargıya vurulacak neşter konusunda kendi önerilerini sunacak.

Komisyon, cuma gününe kadar geceli gündüzlü çalışacak. Daha sonra hazırlanacak rapor, genel başkanlara sunulacak. Yeni yasama yılında bu raporun öncelikle olarak görüşüleceği belirtiliyor.

Yarın yapılacak toplantıda madde başlıkları olabileceği gibi doğrudan maddeler üzerinden bir görüşme olabilecek. HSYK’nin yapısında ve askeri yargı konusunda köklü değişikler yapılacak.

Komisyonun, 24. Yasama döneminde uzlaşma sağladığı maddeler metni üzerinde bir gözden geçirme yapması bekleniyor. O dönem kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun anayasa taslağının yargı bölümünde üzerinde tam mutabakat sağlanan 9 madde şöyle:

Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı, Hâkimlik mesleği ve teminatı, Savcılık mesleği ve teminatı, Adli kolluk, Adalet hizmetlerinin denetimi, Uyuşmazlık Mahkemesi, AYM üyelerinin görev süresi ve üyeliğin sona ermesi, Anayasa Mahkemesi kararları, Anayasa şikayeti. (DUVAR)