Bozdağ'a 'çıplak arama' sorusu

İki 'Barış Annesi'ne işkence yapıldığı yolundaki haberler Meclis gündeminde. HDP'li Demirel 'Çıplak arama iddiası doğru mu' diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

ANKARA- HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, 'barış annesi' iki kadının 'kötü muamele' ve 'çıplak arama'ya tabi tutulduğu iddiasını Meclis'e taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağı'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Demirel, iddiaya konu olayla ilgili de açıklamalarda bulundu. HDP'li Demirel şunları anlattı:

"Siirt Barış Anneleri Meclisi’ni ziyaret etmek için Siirt’e giden Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyeleri Nezahat Teke ve Havva Kıran minibüsle Diyarbakır’a dönerlerken saat 17:00 civarında Siirt karayolunun Eruh ayrımında polisler tarafından durdurularak kötü muamele ve işkenceye tabi tutulmuşlardır.

'POLİS SİLAH DOĞRULTTU' İDDİASI

Anneler yaptıkları basın açıklamasında, polislerin kendilerine ‘çıplak arama’ adı altında işkence yaptığını, silah doğrulttuğunu ifade etmişlerdir. Annelerin aktarımlarına göre polisler araçlarının önünü ellerinde silahlarla kesmiş, iki kadın polis anneleri sürükleyerek bir prefabriğin içine götürmeye çalışmış ve orada yaşları ve sağlık durumlarını göz önünde bulundurmaksızın annelere ‘çıplak arama’ ve ‘otur kalk’ tacizleri yaparak ardından anneleri saatlerce susuz bekletmişlerdir."

BOZDAĞ'A YÖNELTİLEN SORULAR

Çağlar Demirel, Adalet Bakanı Bozdağ'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-7 Ağustos Pazar günü saat 17:00 civarında iki Barış Annesi’ni taşıyan minibüsü Siirt karayolunda durduran ve anneleri alıkoyarak işkenceye tabi tutan polisler kimlerdir? Kimlik tespitleri yapılmış ise haklarında idari ve hukuki bir soruşturma başlattınız mı? Başlatmadıysanız, neden?

- İki barış annesinin araçtan indirildikten sonra sürüklenerek bir prefabrik binaya götürülmeleri ve içeride ‘çıplak aramaya’ maruz bırakılmaları talimatını kim ya da kimler vermiştir?

OHAL TALİMATI MI?

- OHAL kapsamında AİHS’in (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) askıya alınmasıyla beraber bakanlığınız tarafından kolluk kuvvetlerine bu tip uygulamaları çekincesiz gerçekleştirebileceklerine dair herhangi bir talimatname mi gönderilmiş durumdadır?

- Bu tür insanlık dışı ve onur kırıcı uygulamaları ortadan kaldırmak ve temel anayasal hakların kullanımını garantiye almak adına herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

- Kolluk kuvvetleri tarafından kadınlara yönelik uygulanan şiddetin ve cinsel işkencenin engellenmesine dair Bakanlığınızca yürütülen böyle bir çalışma mevcut mudur?