Ak Parti'den muhtarlara 'hayır' oyu

CHP Milletvekili Arslan, Meclis'e muhtarların özlük hakları için yasa teklif sundu. AK Partili milletvekilleri teklife 'hayır' dedi.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

DUVAR - Muhtarların özlük haklarını genişleten teklif TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, aylığı 1300 lira olan muhtarların yaklaşık 450 ila 500 lirayı bulan sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması için kanun teklifi vermişti.

'ZİYAFETE GELİNCE PARA VAR'

Kanun teklifinin öncelikli olarak gündeme alınması dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Muhalefetin 'evet'  oyu verdiği AKP milletvekillerinin 'hayır' oyuyla reddedildi.

Ak Partili milletvekillerine tepki gösteren Arslan "Ziyafete gelince para var ama SGK payını devlet ödesin, muhtarlıkların temel giderlerini İçişleri Bakanlığı karşılasın dediğimizde eller hayıra kalkıyor" dedi.

'RİCACI DEĞİL CRACI MUHTARLIK'

Arslan'ın değrelendirmeleri şöyle: "Biz, ricacı değil icracı bir muhtarlık sistemi istiyoruz. Bunun yolu da muhtarlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasından ve yetkilerinin arttırılmasından geçer. 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'yla 34.500 adet olan köyümüzün 16.082 adedi kapanmış, mahalleye dönüşmüştür. Bugün muhtarlık, icracı olmaktan çıkarılmış ve ricacı olan, belediye başkanlarının, belediyenin kapısında bekleyen konuma düşürülmüştür. Bunlar yetmemiş, aynı zamanda daha önce köylünün gayretleriyle yapılmış olan birçok mülkiyeti, hangi belediye sınırları içindeyse onun mülkiyetine geçmek elinden alınmıştır. Hatta köyü mahalleye dönüşen birçok muhtar, kendi mülkiyetinin içinde kiracı durumuna düşmüş ya da açıkta kalmıştır."