Putin'den darbe mesajı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilk kez bugün biraraya geldi. Putin "Her türlü darbenin karşısında olmaya devam edeceğiz" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti kapsamında bugün saat 14.00'de Putin'le biraraya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin Erdoğan'ı, 'Çarlar köyü' olarak bilinen Strelna bölgesi içindeki Konstantin Sarayı’nda ağırladı.

Konuşmasının başında düşürülen Rus uçağına değinen Putin, darbe girişimine karşı desteğini de ifade etti. Putin “Anayasaya karşı olan her türlü darbe girişiminin karşısındayız ve karşısında olacağız” dedi.

PUTİN: İLK ARAYAN LİDER BEN OLDUM

Putin ikili görüşmede yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır. Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Her türlü darbe girişimlerine karşıyız ve karşısında olacağız. Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini ümit ediyorum. Ticari ilişkiler, terör konusu ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz."

rusya1

ERDOĞAN: BÜYÜK HEDEFLER BELİRLEDİK

Putin'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye Rusya ilişkilerin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir.

Atacağımız adımlarla inanıyorum ki çok farklı bir sürecin içine gireceğiz. Pazar günü İstanbul'da yapılan miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi bakımından çok anlamlıydı.

Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konseyi toplantılarına başlayacağımız için de çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır."

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Erdoğan ve Putin, baş başa yapacakları görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katılacak. İki lider, yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus işadamlarına da hitap edecek.

putin5

ERDOĞAN: OLUMLU BİR SÜRECE GİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Nahoş olaydan sonra süratle bir araya geldik. Atacağımız adımlarla farklı bir sürece gireceğiz. İkili ilişkilerimiz (Rusyayla) çok farklı ve olumlu bir süreç içine girmiştir" açıklamasında bulundu.

'AÇIK BİR UZLAŞI VAR'

Gazetecilere konuşan bir Cumhurbaşkanlığı yetkilisi ise ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Türkiye ve Rusya arasında açık bir uzlaşı olduğunu söyledi. Türk yetkili, Erdoğan-Putin görüşmesinin genel havasını "çok olumlu" olarak tanımladı. Yetkili, “İki taraf da ilişkileri ileriye götürme konusunda kararlı” dedi.

EN SON G20'DE GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin en son 15 Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında bir araya gelmişti. 24 Kasım 2015'te ise Rus uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke ilişkileri gerilmişti.

Erdoğan'ın Putin'e 'üzüntülerini' bildiren mektubunun ardından iki ülke arasında ilişkiler yeniden kurulmuştu.