Adıgüzel: Karar fikir ve sanat özgürlüklerine vurulan bir darbedir

Dostlar Tiyatrosu'nun oyun gösterimlerinin iptal edilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Milletvekili Adıgüzel, Başbakan Yıldırım'a kararın nedenini sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun gösterimlerinin ‘güvenlik’ gerekçesiyle iptal edilmesini TBMM gündemine taşıdı. Erkal ve meslektaşlarının, maddi ve manevi zorluklara rağmen tiyatroyu ayakta tutmaya çalıştıklarına dikkat çeken Adıgüzel, “Faaliyetlerinin sonlandırılması içinde bulunduğumuz koşullarda fikir ve sanat özgürlüklerine vurulmuş bir darbedir” dedi.

CHP’li Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım'a, Dostlar Tiyatrosu’nun İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nda sahnelenen "Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht" adlı oyunun gösteriminin, güvenlik tedbiri kapsamında iptal edilme gerekçesini sordu.

TBMM Başkanlığına verilen soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Medyaya yansıyan bilgilere göre, Okul Aile Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 22.07.2016 tarihli Emniyet ve Güvenlik Tedbirleri konulu yazısı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 28.07.2016 tarihli ve 8038525 sayılı yazılarına istinaden Dostlar Tiyatrosu’na gönderdiği bir yazı ile etkinlik için yapılan sözleşmenin yasal zorunluluktan dolayı feshedildiğini duyurmuştur. Her ne kadar, 1983 tarihli 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11 inci maddesinin ek yaptırımları, olağanüstü hal ilanında, “sahne oyunlarının ve gösterilen filmlerinin denetlenmesini, gerektiğinde durdurulmasını veya yasaklanmasını” öngörse de, muhalif kimliği ile bilinen Dostlar Tiyatrosu’nun oyunlarının güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi, OHAL uygulamasının suistimal edildiği yönünde kaygı uyandırmaktadır.

- İstanbul Kadıköy Lisesi’nin Dostlar Tiyatrosu ile olan sözleşmesinin güvenlik gerekçesiyle sonlandırılmasının, tiyatronun muhalif kimliği ile bir ilişkisi var mıdır?

- Türk Tiyatrosu’nun duayenlerinden kabul edilen ve uluslararası saygınlığı olan Genco Erkal ve meslektaşlarının maddi ve manevi zorluklara rağmen devam ettirdikleri Dostlar Tiyatrosu’nun OHAL gerekçe gösterilerek faaliyetlerinin sonlandırılması içinde bulunduğumuz koşullarda fikir ve sanat özgürlüklerine vurulmuş bir darbedir. Dostlar Tiyatrosu’nun sanatsal etkinliklerinin sekteye uğramaması için herhangi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?

- Kültür ve sanat alanındaki birçok kurum ve etkinliği de doğrudan etkileyen OHAL uygulamasının bahane edilerek, kültür ve sanat etkinliklerinin yasaklanmasının önüne geçmek için herhangi bir tedbir alınmakta mıdır? (DUVAR)