'CHP cemaatten açılan kadroya talip'

HDP'li Ertuğrul Kürkçü, darbe girişimi sonrası iktidar ve muhalefet partileri arasındaki ilişkileri eleştirdi. Kürkçü,"CHP, tasfiye sonrası açılan kadrolara biz de ortak olalım görüşünde " dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İzmir Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, CHP'nin 'cemaatten boşalan kadrolara talip' olduğunu söyledi. Kürkçü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından CHP ve AK Parti’nin ilişkilerine değinerek, 'CHP'nin, tasfiye sonrası açılan kadrolara biz de ortak olalım' görüşünde olduğunu öne sürdü.

Kürkçü, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından halkın sürece katılımı ile aşağıdan yukarıya doğru demokratik, özgürlükçü, özyönetimci, katılımcı bir yeniden kuruluş süreci yerine OHAL ilan edilmesini eleştirdi. Kürkçü, iktidarın kendi durumunu düşünen bir sürece girdiğini CHP ve MHP'nin de bu sürece ortak olduğunu söyledi.

DİHA'ya açıklamalar yapan Kürkçü, Kılıçdaroğlu'nun, "OHAL'i de aşan kararlar alınıyor, üç-dört kişi oturmuş KHK'lerle devleti yeniden yapılandırmaya kalkışıyor, bu kabul edilmez" açıklamalarını hatırlatan Kürkçü, "Ben, CHP'nin esasen dönüşüm hattı üzerinde artık kendisine rota tayin etmediği kanaatindeyim. Öyle olunca bütün bu söylenenleri 'hükümetin yapacaklarına biz de ortak olalım, cemaatten boşalan kadrolara, tasfiye sonrası açılan kadrolara biz de ortak olalım dolayısıyla AKP bizimle ve MHP ile acil koalisyon grubu oluştursun' demek istiyor. Ben bunu anlıyorum" dedi.

‘TÜRKİYE KURALSIZLAŞTI’

Türkiye'nin kuralsız bir hal aldığını da sözlerine ekleyen HDP milletvekili Kürkçü, şöyle konuştu: “Son derece riskli bir durumla karşı karşıyayız. Kılıçdaroğlu, 'Darbeden yararlanarak yeni bir devlet inşa etmeye kalkmak olmaz. Bu fırsatçılığa girer' itirazında temelde haklıdır fakat bu itirazın gereği ricada bulunmaktan ziyade hakları çiğnenen toplum kesimlerinin sözü ve sesi olmaktır."

'DAHA ÇOK DEVLET DEĞİL, DAHA ÇOK DEMOKRASİ LAZIM'

Kürkçü, Saray'da CHP ve MHP liderleriyle gerçekleşen "milli mutabakat" toplantısını da değerlendirdi. Darbeyi bastırmış olmanın avantajlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fırsata dönüştürülmeye çalışıldığını da savunan Kürkçü, şöyle devam etti: "Bu çerçevede aslında nispeten de güçsüz olduğu bir noktada Kılıçdaroğlu'na bir ortaklık teklif etti. Bence bu ortaklığı kabul etmeye mecbur değildi. Partisini ve partisinin takipçilerini demokratik yeni bir güç denklemi kurabilmek bakımından HDP'nin de temsil ettiği mazlumlar dünyasına yönlendirebilseydi o zaman çok müteşekkir olurduk. Örneğin CHP'yi biz İzmir'de geçtiğimiz Pazar günü yaptığımız mitinge davet ettik. Bizimle aynı fotoğraf karesine girmeyi uygun bulmadılar."

Kürkçü, "Bizim daha çok devlete değil daha az devlete ve daha çok demokrasiye ihtiyacımız var" dedi.