Bakan Işık, orduda yapılacak değişiklikleri açıkladı

Darbe girişiminin ardından tutuklama ve ihraçlar devam ederken, hükümet TSK'nin yapısında değişikler yapmayı öngörüyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, orduda yapılacak değişiklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Işık'ın açıklamasına göre zorunlu askerlik süresi kısalacak ve Genelkurmay, Cumhurbaşkanı'na bağlanacak.

A Haber kanalının yayınına katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, yapılacak düzenlemeleri açıkladı. Radikal kararlar alınacağını söyleyen Işık, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacağını ifade etti.

Genekurmay'ın ülke güvenliğinden sorumlu olacağını belirten Işık, kuvvet komutanlıklarının ise Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) bağlanmasının planlandığını söyledi.

Orduda görev alacak personellerin MSB tarafından eğitileceğini aktaran Işık, bakanlığın da sivilleştirileceğini sözlerine ekledi. Işık, "Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak" dedi.

Yapılması planlanan değişikliğin bir diğer adımı ise askeri liselerin kapatılması olacak. Harp okulları eğitime devam edecek. Fakat, imam hatip ve meslek liseleri dahil bütün lise mezunları, harp okullarına girebilecek.

Kurmay sınavlarına müdahale edildiği gerekçesiyle, kurmaylık tamamen kaldırılacak. Terfilerde liyakat sistemi esas alınacak ve sınıf subaylarından generalliğe terfiler artacak.

Profesyonel askerliğin yaygınlaştırılması ve zorunlu askerlik süresinin kademeli olarak azaltılması da değişikliler arasında yer alıyor. (Kaynak: Cumhuriyet)