Bir dönemin en çok tartışılan danışmanı idi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında büyükelçi düzeyinde 4 diplomatın bakanlıkla ilişiği kesildi. Gürcan Balık ve Tuncay Babalı da o isimler arasında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bürokrasideki tasfiye operasyonu Dışişleri Bakanlığı’na da yansıdı. Bakanlıkla ilişkisi kesilen diplomatlarla ilgili tebliğ sürecinin bu sabahtan itibaren başladığı öğrenildi.

4 BÜYÜKELÇİ GİTTİ

Hürriyet'ten Serkan Demirtaş'ın haberine göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında dün yapılan çalışmalar sonucu, büyükelçi düzeyinde 4 diplomatın bakanlıkla ilişiği kesildi. Bu büyükelçiler arasında eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun danışmanı olarak görev yapan Gürcan Balık ve eski Kanada Büyükelçisi Tuncay Babalı da bulunuyor. 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde de büyükelçiler Şentürk Uzun ve Ali Fındık’ın da bakanlıkla ilişiği kesilmişti. Öte yandan özellikle 2. katip ve daha alt düzeylerde onlarca meslek memurunun da ilişiğinin kesildiği iddia ediliyor.

2013'TEKİ GÖRÜŞMENİN KİLİT İSMİ

2013’ün Ağustos ayında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e danışman olan Balık, daha önce uzun süre Ahmet Davutoğlu’nun yanındaydı. Dışişleri’nde özel kalem müdürlüğünü yapmış, 2010-2012 yılları arasında özel müşaviri olarak çalışmıştı. New York'ta 2013'teki Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılan dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Fethullah Gülen'i ziyaret etmesinden bir hafta sonra haberi olmuştu. Kendisine ziyareti haber veren kişinin Gürcan Balık olduğu belirtilmişti ve Gül'ün buna çok kızdığı kamuoyuna yansımıştı. Gürcan Balık’ın, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın rahatsızlığı üzerine Davutoğlu'nun ricası ile Gül döneminde Köşk kadrosuna alındığı biliniyor.