Üsterci: AİHS'nin askıya alınması mümkün değil

Hükümetin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni askıya alma çıkışına hak örgütleri tepkili. Üsterci bunun mümkün olmadığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un OHAL süresince Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin askıya alınacağını açıklamasına Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilcisi Coşkun Üsterci itiraz etti ve sözleşmenin bütün olarak askıya alınmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kurtulmuş’un açıklamasını değerlendiren Üsterci “AİHS’nin 15. maddesi geçici ve denetime açık bir şekilde, sözleşmeden doğan yükümlülükler aykırı tedbirler alabilirsin, ancak bunların da hakkın özüne dokunmayacak şekilde olması gerekiyor, diyor. Bu ifade çok net. Sözleşmedeki işkence yasağı, yargısız infaz yasağı, yaşam hakkının korunması gibi temel maddeler hiçbir şekilde ihlal edilemez. Bu nedenle ‘AİHS’ni askıya alıyoruz’ ifadesi yanlış ifade edilmiş bir söz. Ancak kötü niyetlerini de ortaya koyuyorlar” diye konuştu.

Bir insan hakları örgütü olarak darbe ve darbe girişimlerine karşı olduklarının altını çizen Üsterci, “Fakat keyfi gözaltılar olmuştur, çok sayıda insan töhmet altında bırakılmıştır. Daha da kötüsü işkence yasağı ihlal edilmiştir. Ortalıkta dolanan işkence görüntüleri var. Tüm bunlara baktığımızda OHAL’in düzgün bir şekilde uygulanacağını sanmıyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Medya temsilcileri ile buluşmasında konuşan Kurtulmuş, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. maddesi çerçevesinde sözleşme askıya alınacak, bu üç ayda sözleşme işlemeyecek” demişti. (ETHA)