OHAL tezkeresi Meclis'te

OHAL tezkeresinin Meclis'teki görüşmesinde konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminin emrini Fethullah Gülen'in verdiğini öne sürdü. Bozdağ, OHAL'in millete karşı değil, devlet işleyişini hızlandırmak amacıyla getirildiğini söyledi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL tezkeresi için grup kararı almayacaklarını söyledi, Bahçeli ise kararı isabetli buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Olağanüstü Hal Kararı (OHAL) tezkeresi dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Hükümet adına ilk konuşmayı yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Darbe girişimiFethullah Gülen’in emri ile oldu. Darbe teşebbüsü başarısız olmuştur. Artçıları olabilir” dedi.

Bozdağ konuşmasında darbe girişimini önleyen süreci anlatarak, özetle şunları söyledi:

"FETÖ üyesi anlaşılan asker elbisesi giymiş bir grup emir komutanın dışına çıkarak, seçilmiş Cumhurbaşkanı'na Meclis'e kısaca devlete ve 79 milyon milletimize karşı Fethullah Gülen'in emir ve komutası altında hain bir darbe teşebbüsünde bulunmuştur. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Genelkurmay, MİT, Boğaz köprüleri, emniyet birimleri ve çeşitli askeri birimlerimiz yoğun saldırı altında kalmıştır.

'DEVLET KENDİSİNE OHAL KARARI VERDİ'

Parlamento Cumhuriyet tarihinde ilk defa havadan bombalandı. Bu düşmanlarımızın dahi yapmadığı bir saldırının TSK içinde bir çete tarafından yapılmış olması son derece manidardır. Hukuk devletimizin emniyeti bakımından, demokrasimiz için bir daha tehdit olmaktan çıkarılması maksadıyla bu karar alınmıştır. Türkiye pek çok krizi yönetmiştir. Ama karşı karşıya olduğumuz kriz öncekiler gibi değildir. Cumhurbaşkanımızın en yakınında olan insanlar o kadar incelemeye rağmen fark edilemeyebiliyor.

Bu OHAL kararı millete karşı alınmış değildir. Devlet kendisine bir OHAL kararı vermiştir. Bundan öncekilere baktığınızda devletin millete karşı ilan ettiğini görüyorsunuz. Bu yapı devlet aygıtından temizlenmesi için, bir daha tehdit oluşturmaması için zaruri bir adımdır.

KHK'LAR MECLİS'E SEVK EDİLECEK

15 Temmuz başarısız kılınmıştır ama bunun tekrarlanmaması için adım atmalıydık. Hiçbir şey olmamış gibi yolumuza devam etmemiz, 40 senedir büyüyüp de göremediğimiz bu tehlikenin gelecekte daha büyük tehditler oluşturmasına yol açmış olurdu.  Yönetim askeri değil, sivil iradede olacaktır. Vatandaşın hayatında olağanüstü değişiklikler meydana getirmeyecektir.

Kanun hükmünde kararnameler Meclis'e sevk edilecek. KHK'ların çıkarılmış olması TBMM'den bazı şeylerin kaçırılmış olması anlamına mı gelir hayır. Yangını hemen söndürmek gereken zamandayız. Kararname parlamentoya da sevk edilecek. Dolayısıyla bunların parlamentodan kaçırılması söz konusu değildir.

AMACIMIZ OHAL'İ 3 AYDAN ÖNCE KALDIRMAK

Amacımız 3 aydan daha kısa sürede OHAL'i kaldırmaktır. Derdimiz yangını söndürmektir.

MHP: PKK İÇİN DE UYGULANSIN

MHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, OHAL'in anayasal bir durum olduğunu savunarak, "Mağduriyetler oluşturulmamalı" uyarısında bulundu. Akçay ayrıca OHAL'in PKK ve diğer örgütlerle mücadele için de uygulanmasını istedi.

HDP: OHAL'E HAYIR DİYORUZ

HDP adına konuşan Meral Danış Beştaş ise darbeye karşı yekvücut olan TBMM'nin OHAL ile devredışı bırakılmak istendiğini belirterek, "OHAL'e açık bir şekilde hayır diyoruz" dedi.

BAŞBAKAN DESTEK İSTEDİ

Öte yandan Meclis'teki görüşme öncesi Başbakan Binali Yıldırım muhalefet liderleriyle görüşerek destek istedi.

Kurmaylarıyla bir araya gelen CHP Genel BaşkanI Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL için grup kararı almayacaklarını belirterek "Tavrımız demokrasiden yanadır. Demorasi için grup kararı alınmaz" dedi.

OHAL uygulamasının isabetli bir tercih olduğunu söyleyen Bahçeli de, yazılı açıklamasında "Gerekli olan yasal tasarruflar ertelenemez. MHP Türkiye'nin hassas ortamında devreye alınan OHAL'i desteklemekte ve hayırlı bulmaktadır" ifadelerini kullandı.