HDP'den OHAL açıklaması

Darbe girişimini ardında 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesi üzerine HDP yazılı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesi ilgili açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP), fiilen başkanlık sistemine geçileceğini belirtti.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, HDP Merkez Yürütme Kurulu, 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesi üzerine yazılı açıklama yaptı. Evrensel ve demokratik değerlerin çiğneneceğini belirten HDP, "Türk tipi başkanlık sistemi"nin fiilen uygulanacağını ifade etti.

OHAL döneminde Türkiye'nin Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetileceği aktarılan açıklamada, KHK'lerin Anayasa'ya aykırı olabileceğinin altı çizildi. Askeri darbenin engellenmesine rağmen, OHAL ilanının ülkeyi darbe ile yönetmek isteyenlerin varlığını gösterdiği öne sürüldü.

KHK'lerin Anayasa'ya aykırı olabileceğine dikkat çeken HDP açıklamasında, "15 Temmuz darbe girişimi hükümete muhalif olanların tasfiye edilmesinin, demokratik hak ve özgürlüklerin daha da kısıtlanmasının fırsatı ve aracı haline getirilmiştir" denildi.

Toplumun darbe ve demokratik olmayan yönetim arasında seçim yapmaya zorlandığı ifade edilirken, HDP'nin iki tercihi de reddettiği aktarıldı. AK Parti'nin tek adam yönetimini sağlamlaştırmaya çalıştığı iddia edilirken, demokrasiden yana olan bütün parti ve kurumlara birlikte mücadele çağrısı yapıldı.