Figen Yüksekdağ, Suruç anmasında konuştu

Suruç'ta yaşanan katliamın ölenler için anma töreni düzenlendi. Törene katılan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ da katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suruç'ta geçen yıl IŞİD'in canlı bomba saldırısında ölen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 33 kişi için anma töreni düzenlendi. Törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Katliamın sorumluları ortaya çıkarılmazsa darbe ve tehlikesi hiçbir zaman bertaraf edilemeyecektir" dedi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, geçen yıl 20 Temmuz'da IŞİD militanı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün üzerindeki bombayı patlatması nedeniyle, 33 SGDF üyesi hayatını kaybetti, 104 kişi yaralandı. Katliamın yıl dönümünde Şanlıurfa Valiliği, 10 gün boyunca kent merkezinde ve ilçelerde bütün basın açıklaması, eylem ve yürüyüşleri yasaklandı.

Anma için gelenler Suruç'a alınmazken, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve bazı milletvekillerine izin verildi. Patlamanın olduğu yerde toplananlar saygı duruşunda bulundu.

Ölenleri özlemle andıklarını söyleyen Yüksekdağ, "Siyasi iktidar, bu kaos ve darbe zemininin ortadan kaldırmak istiyorsa bir yıl önce bugün yaşanan Suruç katliamına yüzünü dönmelidir. Eğer Suruç'taki karanlık el açığa çıkarılmazsa, eğer Suruç katliamının sorumluları, ortaya konulmazsa Türkiye'de darbe ve cunta tehlikesi hiçbir zaman bertaraf edilemeyecektir" dedi.

"TÜRKİYE ÇILGINLIĞA SÜRÜKLENİYOR"

Suruç saldırısının ardından yeni ölümlerle karşılaşıldığını belirten Yüksekdağ, bu sürecin sonunda darbe girişimi yaşandığını dile getirdi.

Elinde silah yerine oyuncak olan gençlerin hedef olduğunu hatırlatan Yüksekdağ, "Bugün bütün Türkiye halkları bir çılgınlığa sürükleniyor. Ölenlerimizi anmak yasaksa, onların anısı etrafında buluşmak yasaksa ama zulüm, ölüm şiddet serbestse hiçkimse hiçbir iktidar kendini güvende hissedemez" şeklinde konuştu.

Patlamanın meydana geldiği yere mum yakıp karanfil koyan HDP'liler daha sonra Amara Kültür Merkezi'nden ayrıldı.

PATLAMADAN SANİYELERLE KURTULDU

Saldırıdan saniyeler önce patlamanın olduğu alandan ayrılan İsmail Denum da anma törenindeydi. Denum, hava çok sıcak olduğu için basın açıklaması yapılan alandan, başına su dökmek ayrıldığını söyledi.

Denum, "O anı anlatacak bir kelime yoktu. Buraya gelenler Kobani'deki çocuklara defter kalem götüreceklerdi. Silah götürmeyeceklerdi. Gencecik okumuş insanlar öldü. Ben bu olayı hayatım boyunca unutmayacağım" diye konuştu. (DHA)