Kurtulmuş'tan Bahoz Erdal açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bahoz Erdal'ın Al Jazeera Arapça'ya yaptığı "Öldürülmedim, hayattayım" açıklamasını değerlendirdi: "Öldürüldüğünü teyit eden bilgiler mevcut değil."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, öldürüldüğü iddia edilen PKK'nın üst düzey yöneticilerinden Bahoz Erdal'ın bu gün yaptığı "Hayattayım ve görevimin başındayım" açıklamasıyla ilgili soruları yanıtladı.

Anadolu Ajansı, geçen hafta Bahoz Erdal'ın Suriye'de öldürüldüğünü iddia eden bir haber yayınlamıştı. Ancak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri bu haberin kesin teyit edilmediğini açıklamıştı.

'HAYATTAYIM' AÇIKLAMASI

Al Jazeera Arapça bu gün Bahoz Erdal'ın hayatta olduğuna ilişkin bir haber yayınladı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Suriye'de aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürüldüğü iddia edilen PKK yöneticilerinden 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin, Al Jazeera Arapça'nın Erbil muhabirine telefonla yaptığı açıklamada söz konusu haberleri yalanladı.

PKK yöneticisi, haberin, 'Türk medyasında PKK aleyhinde yürütülen propaganda savaşının bir parçası olduğunu' ileri sürdü."

'FARKLI HABERLER YER ALIYOR'

Bu gelişmelerin ardından A Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Kurtulmuş'a, Al Jazeera Arapça kanalında yayınlanan Bahoz Erdal'ın hayatta olduğuna dair haber soruldu. Farklı haber kaynaklarında farklı haberlerin yer aldığını ifade eden Kurtulmuş, "Gelen bilgilerin bizim resmi kanallarla teyit edilebilmesi için hukuki olarak doğrulanabilir olması lazım. Dolayısıyla şu an bizim elimizde olan bilgiler teyit edilebilir bilgiler değildir" dedi.

'AKSİNE BİLGİLER DE MEVCUT'

Kurtulmuşşöyle devam etti: "Bizim hükümet olarak resmi açıklama yapmamız için elimizde hukuki mesnetlerin olması lazım. İlk andan itibaren Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüyle ilgili bir takım haber kaynaklarından bilgiler geldi. Ama sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Başbakanımızın ve benim açıklamalarımızda biz, gelen bilgilerin teyide muhtaç olduğunu ifade ettik. Çünkü nihayetinde gelen bu bilgilerin bir kısmı istihbarat bilgileri, bir kısmı da bir takım haber kanallarının getirmiş olduğu bilgiler. Bu bilgilerin bizim resmi kanallarla teyit edilebilmesi için hukuki olarak doğrulanabilir olması lazım. Dolayısıyla şu an bizim elimizde olan bilgiler teyit edilebilir bilgiler değildir. Evet işte bugün olduğu gibi aksi yönde bir takım haber kanallarından da bilgiler geliyor. Haber kanalları ve istihbarat kanallarından gelen bilgiler öldürüldüğü yönündedir. Aksine çok nadir olmakla birlikte, işte bugün olduğu gibi, aksine bilgiler de mevcuttur. Ama bizim net bir şey söylememiz için hukuki olarak bu sonucu doğrulayan bir takım delillere, mesnetlere ihtiyacımız var."

'İSTİHBARAT BİRİMLERİMİZ ÇALIŞIYOR'

Kurtulmuş'un bu ifadelerinin ardından spiker, "Bizim kendi istihbarat kaynaklarımızdan gelen haberler öldürüldüğü yönünde mi?" sorusunu yöneltti.

Kurtulmuş, bu soruya da şöyle yanıt verdi: "Hiç kuşkusuz bizim istihbarat kaynaklarının da, çünkü bu istihbaratın alınmasının mevzu bahis olduğu alanın ne kadar karışık, ne kadar çetrefilli, ne kadar karmaşık olduğunu göz önünde bulundurursanız, bizim istihbarat birimlerimiz de farklı kanallardan bunları teyit etmeye çalışıyor. Onların aldığı bilgiler yönünde de bu bilginin, emarenin ortada olduğu, kuvvetli olduğu bilgisi var. Ama henüz teyit edilmiş bir bilgi değildir."