Belediyelere kayyım için düğmeye basıldı

AK Parti Hükümeti, HDP ve DBP'li belediyelere kayyım atanmasının yolunu açan torba yasa tasarısını bu hafta Meclis'e sevk ediyor. Tasarıya göre belediye meclis üyeleri görevlerine devam edecek ancak, yetkileri kısıtlanacak...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Doğu ve Güneydoğu'da tansiyonu yükseltecek olan belediyelere kayyım atanması düzenlemesinde sona gelindi. Belediyelere kayyım atamasının yolunu açan torba yasa tasarısının bu hafta Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. Tasarıya göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki HDP ve DBP'li belediye başkanları 'teröre karıştıkları' iddiasıyla görevden alınacaklar. Ardından yerlerine geniş yetkilerle donatılan kayyım başkanlar atanacak. Kayyım başkanın istediği gibi hareket etmesini sağlamak için de belediye meclis üyelerinin yetkileri kısıtlanacak.

ÖZHASEKİ HAZIRLIYOR

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre, eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı da olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin uzunca süre üzerinde çalıştığı ve hükümetin son biçimini verdiği düzenleme torba tasarı hafta içinde Meclis’e sunulacak.

'ELİNİZİ ÇABUK TUTUN' TALİMATI

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin verdiği bilgiye göre, gelecek yasama yılına kalması beklenen düzenlemeyle ilgili hükümet 'elini çabuk tutma' kararı aldı. Canikli, birkaç güne tasarının Meclis’e sevk edileceğini de açıkladı.

ATANMIŞ SEÇİLMİŞLERİN ÜSTÜNDE

Düzenlemenin ana ekseni şu düzenlemelerden oluşacak.

'Terör' gerekçesi: HDP ve DBP'li belediye başkanları 'teröre karıştıkları' iddiasıyla görevden alınacak. Bunun için belediye başkanı olma niteliğini yitirme kriteri getiriliyor. Milletvekilleri için hüküm giyme önemli bir kıstasken, belediye başkanlarında bu nitelik aranmayacak.

Kim görevden alacak?: Belediye başkanlarını görevden alma yetkisi İçişleri Bakanı ve valilere veriliyor. Buna göre büyükşehir belediye başkanları İçişleri Bakanı, il ve ilçe belediye başkanları ise valiler tarafından görevden alınacak.

Kayyım için tek kriter: Görevden almada olduğu gibi, başkan atama yetkisi de büyükşehirlerde İçişleri Bakanı, il ve ilçelerde vali tarafından yapılacak. Kayyım, kamu ya da özel sektörden olabilecek. Tek kriter, belediye başkanı seçilme yeterliliğine sahip olmak.

Haberin tamamı