Başbakan Yıldırım'dan Suriye ile normalleşme mesajı

Başbakan Yıldırım: "İçeride ve dışarıda dostluk çemberini genişleteceğiz. İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ve Rusya'nın ardından Suriye ile de ilişkilerin normalleştirileceğini açıkladı.

Ak Parti il başkanları toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, Suriye ve Irak'ın istikrara kavuşmasının Türkiye için büyük önem taşıdığını söyledi.

Yıldırım "Dostluk halkasını olabildiğince genişleteceğiz. Hedefimiz budur. İçeride ve dışarıda dostluk çemberini genişleteceğiz. Dışarıda bunu yapmaya başladık. İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var" dedi.

'İNSANLIĞIN YOK OLMASINA GÖZ YUMAMAYIZ'

"Terörle mücadelenin başarısı için Suriye ve Irak'ın istikrara kavuşması gerekiyor" ifadesini kullanan Yıldırım "Bölgedeki bütün hakim güçlerin yaşanan durumu gözden geçirmesi rekabeti bir kenara bırakarak insanlığın yok olmasına daha fazla göz yummamalarını bekliyoruz" diye konuştu.

'HDP'NİN TÜRKİYE PARTİSİ OLMASI İÇİN'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eleştirilere tepki gösteren yıldırım şöyle devam etti:

"İlla cumhurbaşkanımızı hedef almanıza gerek yok. AK Parti'ye attıkları çamur her defasında yüzlerine bulaşıyor. Biz güçlü muhalefet İstiyoruz. Türkiye'de muhalefetin güç kazanması iktidarın enerjisini artırır. Ne yazık ki bugün AK Parti'nin alternati yine AK Parti'dir. Siyasi rakiplerimize çağrım var. Terör sadece AK Parti'nin değili CHP ve MHP'nin de meselesidir HDP'nin Türkiye partisi olması için terörörün her türlüsüne karşı çıkması lazım. isteğimiz ülkemizde bir olalım, beraber olalım. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görelim. Siyasi partilere her türlü desteğe hazırız. Yeter ki gelin Güneydoğu'da da siyaset yapın, böylece terörle mücadelede daha kuvvetli olacağız."

'NEFRET SUÇU İTTİFAKI KURULDU'

Muhalefet liderlerine de eleştiriler yönelten Yıldırım, "Son günlerde adeta bir nefret suçu işler gibi bir ittifak kurulduğunu görüyoruz. Bahçeli ile Demirtaş aynı cümleleri kuruyorlar. Hele hele MHP Genel Başkanı için bu durum hiç de kabul edilebilir bir şey değildir. CHP zaten HDP çizgisine çoktan girmiş durumda. Maalesef her türlü siyasi demeçlerinde HDP ayağını kaldırıyor, CHP onun yerine basıyor" dedi.

'KILIÇDAROĞLU KİRKOR'UN GAYDASINI ÇALIYOR'

Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ise şöyle yüklendi: "Kılıçdaroğlu bize 11 soru soruyor DAEŞ örgütüne müsamaha ile yaklaşmışız. Bunlar doğru değil. DAEŞ'i dünyada kimse bilmezken tehditlere dikkat çekerek 50 binin üzerindeki şüphelinin listesini 144 ülke ile paylaşmıştır. 3500 civarında şüpheliyi de geldikleri ülkelere göndermiştir. 1600'nün de tutuklamış hakkında hukuki işlem başlatmıştır. Hal böyleyken sayın Kılıçdaroğlu, aynı Kirkor'un gaydasını çalıyor.

2014'te Meclis'ten Suriye tezkeresi geçiyor. Tezkerenin amacı Suriye'de DAEŞ'e, PKK'ya karşı yetki isteniyor. DAEŞ'in, PKK'nın adı geçiyor. Bizim hasret ne yapıyor? Tezkereye karşı hayır oyu veriyor, bize laf atıyor. Allah ıslah etsin. Millete havale ediyorum. Başka ne diyeyim. Her zamanki gibi tornistan alışkanlığını yine sürdürüyor."

Başbakan, Suriyelilere vatandaşlık konusunda ise şu mesajları verdi: "Son günlerde utanç verici tartışmalara şahit olduk. Türkiye'de birileri yine cumhurbaşkanımıza muhalefet edeceğim diye nefret tohumları atıyor. Bu vatandaşlıkla ilgili konuyu maalesef yerli yersiz tartışıyorlar. Bu konuda gereken açıklamalar yapılmasına rağmen bir art niyetin olduğu, kimsenin derdinin Suriyelilerin geleceğinin ne olacağı olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Elbetteki bu şartları sağlayan herkes vatandaşlığa alınır. Ancak belirli suçlara karışmış, terör suçuna karışmış veya başka şekilde kanun dışı işlemleri olanların asla ve asla vatandaşlığa alınması söz konusu olmaz. (Ajanslar)