Başbakan Yıldırım: Suriye ve Mısır'la kavga için neden yok

Başbakan Binali Yıldırım, Karadeniz ve Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkelerle ilişkileri ilerleteceklerini açıkladı. İsrail ile varılan mutabakat için “Allaha şükür” ifadesini kullanan Yıldırım, Suriye ve Mısır için de “Kavga için çok nedenimiz yok” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Ahmet Davutoğlu sonrası dış politikadaki değişim rüzgarı devam ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile varılan mutabakatın ardından Suriye ve Mısır'la da uzlaşma sinyali verdi.

Başbakan Yıldırım, dün Ak Parti siyaset akademisinde konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin, "Biz dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. Yeni dönemde bu kutlu yürüyüşte en önemli dış politika hedefimiz budur. İçeride de dostluklarımızı arttıracağız. Zaman kaybettiren, anlamsız boş konuşmalardan uzak duracağız. Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyan anlayışımızı sürdüreceğiz. Biz bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. Bundan sonra Karadeniz'i, Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkeler ile dostluklarımızı ilerleteceğiz. Anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz" açıklamasında bulundu.

"ÜST AKILLAR HAYRIMIZA OLMAYAN HESAPLAR İÇERİSİNDE"

Yıldırım konuşmasında ayrıca bir kez daha somut olarak isim belirtmese de üst akıl eleştirisi yaptı: "Dışarı da kurulan planların bozulması gerekiyor. Dost bildiğimiz bazı üst akıllar maalesef, Türkiye'yi meşgul etmek için pek de bizim hayrımıza olmayan bir takım hesaplar kitaplar içerisinde. Biliyoruz. Dostlarımıza diyoruz ki; bugün samimiyetimizi ortaya koyma günü. Biz dostluklarımızı artıracağız düşmanlıklarımızı azaltacağız."

İSRAİL YORUMU: 'ALLAH'A ŞÜKÜR MUTABAKAT SAĞLANMIŞ OLDU

İsrail ile ilişkilerin yıllardır gergin bir şekilde devum etmesinin ana sebebinin bir yardım gemisine yapılan saldırı olarak belirten Başbakan Yıldırım, "Sonrası Filistin, özellikle Gazze'de insanların dünyadan irtibatının kesilmesi onların kaderine terk edilmesiydi. Türkiye şunu yapabilirdi; özür, tazminat tamam. Diğerlerinden bize ne diyebilirdi. Demedi, demez de. Filistinlilerin iyileşmesi olmazsa olmazdı. Bu olmazsa normalleşmeyi kabul etmeyiz. Sabırla bu görüşmeler sürdürüldü. Allah'a şükür geldiğimiz noktada bir mutabakat sağlanmış oldu" dedi.

'RUSYA KONUSUNDA HAKLIYDIK AMA...'

Başbakan Yıldırım, Rusya konusunda haklı olduklarını belirterek, "Ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olamaz. Yöneticilerin birbirleri ile ilişkileri bozulabilir. Önemli olan halk ne diyor. Halklar bu anlaşmazlığı onaylamadı. Sonunda bir akli selim galip geldi. Her iki taraf, lider gayret gösterdi. Rus ve Türk milletinin sesine kulak verildi. Nihayet normalleşme sağlanmış oldu" ifadesini kullandı.

IRAK, SURİYE, MISIR...

Komşularla ilişkilerin daha da güçlendirileceği vurgusu yapan Yıldırım, "Irak, Suriye, Mısır ile bütün bölgedeki ülkeler ile bizim kavga etmemiz için çok neden yok. İlişkilerin ileriye taşınması için çok neden var" diye konuştu.

(DHA)