Suriyelilere vatandaşlık projesi: Önce ‘beyaz yakalılar’

İlk etapta 30-40 bin ‘beyaz yakalı’nın toplamda 300 bin Suriyeli'nin vatandaşlığa alınacağı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli göçmenlere vatandaşlık verme projesinin detayları netleşiyor.

Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, taslak çalışmada Suriyelilere vatandaşlık verilmesinde beyaz yakalılara öncelik tanınması düşünülüyor.

Ciddi ve istikrarlı bir göçmen politikasının oluşturulamaması nedeniyle gündeme alındığı iddia edilen çalışmada, II. Dünya Savaşı öncesinde yoğun Yahudi nüfusun Türkiye’ye geldiği, bunların çocuklarından hâlâ üniversitelerde ders verenler olduğu, Albert Einstein’ın o dönemde gelen ancak sonra Türkiye’den ayrılan Yahudilerden biri olduğu da hatırlatıldı.

Suriyelilere vatandaşlık verilerek bir nevi ‘beyin göçü’nün elde edilmek istendiği belirtilirken Türkiye’deki 3 milyona yakın Suriyelinin 2 milyonunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu, 1 milyon erkeğin de yaklaşık 500 binin istihdam edileceği kaydedildi.

Buna göre, ilk aşamada doktor, mühendis gibi beyaz yakalılar, ikinci aşamadaysa ara elemanların vatandaş yapılması amaçlanacak.

Vatandaşlık verilirken şu kriterlerin dikkate alınacağı öne sürüldü:

* Suriyeliler vatandaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek.

* Toplam 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor, ancak bu kişilerin Türkiye’deki aile fertlerine de hak tanınmasıyla sayı daha kabaracak.

* İddiaya göre vatandaşlığa geçenler bir yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak.

* Mevcut hükümlerin aksine beş yıldan az Türkiye’de kalanlara da vatandaşlık verilmesi planlanıyor.

* Vatandaşlığa alınacaklar için güvenlik soruşturmalarını MİT yapacak.

* Parası olan ve yatırım yapamayan Suriyeli işadamlarının önü açılacak. Avrupa’ya gitmek isteyenlerin Türkiye’de kalması teşvik edilecek.

* Suriye’deki mevcut yönetime muhalif olan isimlerin de vatandaşlığa geçirilmesi amaçlanıyor. Bu kişilerden Suriye yönetimine karşı ajanlık yapması istenebilir.

* Kamuoyundaki olumsuz algının kırılması için ‘milli’ hassasiyetlerden faydalanılacak. Suriyelilerin dedelerinin Çanakkale’de Türkiyelilerle omuz omuza savaştığının anlatıldığı kampanyalar ihtimaller arasında değerlendiriliyor.