Eleştirinin ardında 'İsrail’le örtünen çıplak kalır' sözü yatıyor iddiası

Erdoğan'ın Mavi Marmara nedeniyle İHH'ye yönelttiği eleştirinin ardında İHH'nin Türkiye'nin İsrail'le anlaşmasını eleştirirken kullandığı Filistin atasözünün yattığı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dönemin başbakanına sordunuz" çıkışının ardında 'Mavi Marmara seferini' düzenleyen İHH'nın (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı) yaptığı açıklamada yer alan Filistin atasözünün yattığı ileri sürüldü.

İddiaya göre İHH’nin kamuoyu açıklamasında yer verdiği “İsrail’le örtünen çıplak kalır” Filistin atasözü iplerin kopmasına neden oldu.

Erdoğan’ın eleştirilerinin ardından toplanan İHH yönetim kurulu üyeleri, konuşmama kararı aldı. Bununla birlikte İHH yönetiminden bazı isimler sosyal medya hesaplarından açıklamada bu söze İsrail’in güvensizliğini vurgulamak için yer verdiklerini belirtti. Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun sosyal medyadan bazı mesajlar şöyle:

Bülent Yıldırım (İHH Başkanı): İsrail’le en iyi ilişki ‘sıfır ilişki’dir. Bizim istediğimiz ablukanın kalkmasıdır. Abluka kalkmadan yapılan hiç bir şeyi kabul etmeyiz.

Osman Atalay (İHH Yönetim Kurulu Üyesi): Basın açıklamamızda ‘İsrail’le örtünen çıplak kalır’ cümlesi İsrail’in güvensizliğini vurgulamak için söylenmiştir. (Osman Atalay, ayrıca Abdurrahman Dilipak’ın “AK Parti’yi İHH’ya, İHH’yı AK Parti’ye karşı kışkırtanların karanlık emellerine alet olmayalım” sözlerini de retweet etti)

İzzet Şahin (İHH Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Koordinatorü): Türkiye-İsrail anlaşmasının sonuçları: Türkiye kahraman, İsrail kazanan, tüccarlar kârlı, Filistin mahkûm, şehitler mahzun. Basın açıklamamızda ’İsrail le örtünen çıplak kalır’ cümlesi İsrail’in güvensizliği için söylenmiştir.

Hüseyin Oruç (İHH Genel Başkan Yardımcısı): Gün sabır ve namaz ile Rabbimize iltica,hiçbir fitne girişiminin malzemesi olmama vaktidir. İşimize, aşk ve

şevk ile, heyecanla sarılalım.

Yavuz Dede (İHH Başkanvekili) Abdullah Kibritçi’nin şu tweetini retweet etti: Bazılarının derdi İHH’yı savunmak değil, Erdoğan’a nefret kusmak. Bazılarının derdi de Cumhurbaşkanı’nı savunmak değil, İHH’ya saldırmak.

KRİZ 2010'DA BAŞLADI

2010 yılında, İHH’nın insani yardım taşıyan gemisi Mavi Marmara, Gazze ablukasını delmek amacıyla Türkiye’de yola çıkmış, Akdeniz’de İsrail komandolarının baskınına uğramıştı. Baskında 10 kişi ölmüş, bu olay ardından İsrail ile Türkiye ilişkileri askıya alınmıştı.

ERDOĞAN: DÖNEMİN BAŞBAKANINA MI SORDUNUZ?

Geçen hafta, Türkiye ile İsrail ülke arasında yapılan anlaşmanın ardından toplanan İHH yönetimi, saatler süren toplantının ardından yayınladıkları ve halen İHH’nin resmi internet sitesinde duran deklarasyon niteliğindeki açıklamanın sonunda, “Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz. İsrail’le örtünen çıplak kalır” ifadesine yer vermişti.

Bu açıklamanın ardından, Erdoğan, Saray'daki iftar yemeğinde isim vermeden İHH’ya sert eleştiriler yöneltmişti. Erdoğan, şöyle demişti:

“Uluslararası bazda bir adım atıyoruz. Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün Başbakanına mı sordunuz? Biz zaten oraya gerekli yardımı Gazze’ye bugüne kadar hep yaptık yapıyoruz. Filistin’e yaptık yapıyoruz. Bunları da yaparken bir yerlere gövde gösterisi olsun diye değil, her şeyi uluslararası diplomasi neyse bu diplomasi içinde yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Bunları davul zurna çalarak değil edebi adabı içinde yaptık, yapıyoruz.”