YSK'dan MHP kararı: 10 Temmuz'da kurultay yok

Çankaya Seçim Kurulu'nun ardından Yüksek Seçim Kurulu da (YSK), MHP'nin 10 Temmuz'da olağanüstü kurultay yapamayacağına karar verdi. Devlet Bahçeli de, kurultayı normal süresinde, 18 Mart 2018'de toplayacaklarını açıklamıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Çankaya Seçim Kurulu'nun MHP olağanüstü kurultayına ilişkin kararına yapılan itirazı reddetti. YSK'nın aldığı karara göre, MHP, muhaliflerin talebi doğrultusunda 10 Temmuz'da kurultay toplayamayacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, yargı kararlarının ardından, 10 Temmuz'da kurultayı toplamanın hukuken imkansız hale geldiğini savunmuş ve “9 Ekim'den itibaren ilçe ve il kongre sürecimiz, 18 Mart 2018 tarihinde 12'nci Olağan Kongremiz yapılacaktır” demişti.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti. Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.

21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı. Hukuki süreç tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini, MHP yönetiminin reddetmesiyle başladı.

YEREL MAHKEMELER DEVREDE

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyım heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyım ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Yargıtay da mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu. MHP yönetiminin ikinci hamlesie Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

MHP yönetimi Tosya mahkemesine de başvurup buradan da benzer bir karar çıkartmıştı.

Ancak MHP yönetiminin talebi, Tosya mahkemesinin verdiği kararı yasal süre içerisinde Ankara 25. İcra Dairesi’ne ulaştırmadığı için işleme konulmadı.

2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs'ta kurultayın yapılmasının önünü açtı. Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

ANKARA 25. İCRA'DAN FARKLI KARAR

MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı.

İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.

OLAYLI 15 MAYIS

İcra Dairesinin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellendi, kurultay toplanmadı.

MHP'de muhalifler Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, olağanüstü kurultayın toplanamamasının ardından Yargıtay kararının beklenmesi konusunda uzlaşmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Yargıtay'ın olağanüstü kurultayın yapılması yönünde bir karar alması durumunda kurultayı toplayacaklarını açıklamıştı. Ancak Yargıtay kararının ardından MHP yönetimi, 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultaya gitme kararı almıştı.

MUHALİFLERİN 19 HAZİRAN KURULTAYI

Çağrı Heyeti ise, kurultayın 19 Haziran 2016 Pazar günü saat 10.00'da Ankara Büyük Anadolu Otel'de toplanacağını açıklamıştı. Çağrı Heyeti, 19 Haziran'daki kurultayda 752 imza toplandığını duyurmuştu.

Divan için iki liste çıkınca delegeler tepki göstermiş, adaylar arasında anlaşmıştı. Tüzükte yapılması planlanan 14 değişikliğin 13'ü kabul edilmişti. Kurultay'da 7 hata yapıldığını öne süren MHP yönetimi ise imza veren delegelerin 495'te kaldığını öne sürmüştü.

Muhalifler tarafından 19 Haziran'da yapılan kurultayda MHP tüzüğünde yer alan "Olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılamaz" maddesi değiştirilmiş ancak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi alınan kararların yürütmesini durdurmuştu.

YSK'YA GÖRÜŞ SORULDU

Son olara, MHP Genel Merkezi'nin ve yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz'daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) görüş sormuştu.

YSK, kurultaya ilişkin başvurulara dâir İlçe Seçim Kurulu'nun değerlendirme yapması gerektiğinden görüş bildirilmesine yer olmadığına karar vermişti.

Çankaya İlçe Seçim Kurulu da başvuruları görüşerek, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlanıncaya kadar MHP kurultayının yapılamayacağını kararlaştırdı.

YSK açıklamasının ardından Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, 19 Haziran'da yapılan kurultay kararlarının iptali istemiyle açılan davada, dava esastan sonuçlanıncaya kadar tedbiren yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu durumda, MHP'nin 10 Temmuz'da kurultayının toplanabilmesi için Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını esastan sonuçlandırması gerekiyor.