Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a İsrail ve Rusya eleştirisi

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ve Rusya hamlelerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Putin'e mektup yazmayı biliyor ama Netanyahu'dan resmi yazılı bir özür mektubu isteyemiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e mektup göndermesini değerlendirdi. CHP Meclis grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Teröristler kadar bizler gururlu, onurlu olmazsak onların karşısına dikilmezsek, bilesiniz ki bu ülkede büyük bir kırılma olur" sözlerini eleştirdi.

'ERDOĞAN'IN SÖZLERİ GAF DEĞİL'

Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: "Diktatör bozuntusu konuşma yapıyor; 'Terör ile mücadele etmek için en az teröristler kadar onurlu ve gururlu olmalıyız' diyor. Bütün şehit anneleri, babalarına sesleniyorum; onuru ve gururu ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı teröristler üzerinden tanımlamaya başladı. Namusu, şerefi unuttular zaten. Şimdi şerefi ve onur unutturmaya çalışıyorlar. Efendim bu bir gafmış. Gaf değil. Prompter geçenleri okuyor. Bakın o bölüme. Herkesin buna 'Yazıklar olsun' demesi lazım. Arkasından tek tek gazete, televizyonlar aranıyor 'Sakın bunu haber yapmayın' diye. Neden baskıya teslim oluyorsunuz? Attığınız her geri adım boynunuza yular olarak geri gelecektir. Hiç de yanlışlıkla söylemedi. Daha düne kadar şehitlere 'kelle' demiyor muydu? "

'KEDİ GİBİ MİYAVLIYORLAR'

Kılıçdaroğlu, Türkiye ile İsrail arasında varılan mutabakat Erdoğan'ın ilişkileri düzeltmek için Putin'e gönderdiği mektuba ilişkinse şunları söyledi:

"Dış politika haberlerini diğer ülkelerin yaptığı açıklamalardan öğreniyoruz. Tayyip Erdoğan'ın özür dilediği açıklandı. Kimsin sen özür dileyecek? Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil edeceksen otur adam gibi temsil et. Sınırımızı ihlal eden Ruslar. Daha önceden yapılan açıklamada 'Özür dilenmeyecek' deniyordu. Nedir bunların dış politikası; 'Önce aslan gibi kükreyeceksin yemeyince de kedi gibi miyavlayacaksın.' Geldikleri nokta bu. Aslan gibi kükrediler; 'Ben talimatı verdim.' İç politikanın malzemesi yaptılar. Şimdi kedi gibi miyavlıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'ni onuru ile oynuyorsun sen.

'TÜKÜRDÜĞÜNÜ YALATIRLAR'

Erdoğan'ın Türkiye'nin grurunu ayaklar altına aldığını da öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

İsrail askerleri uluslararası sularda gemiyi bastılar 10 vatandaşımızı katlettiler. Türkiye, korsan bir devlete yakışır bir eylem ile karşılaştı. Evet hükümet doğru bu itirazın arkasında durmalı dedik. Dış politika iç politikaya malzeme edilmemeli dedik. İsrail'i bir numaralı düşman ilan ettiler. Dış politikada, büyük lokma yutabilirsin ama büyük laf etmeyeceksin. Arkasında durmayacağın lafı etmeyeceksin. Aksini yaparsan tükürdüğünü sana yalatırlar. Geldiğimiz nokta budur."

'RESMİ ÖZÜR MEKTUBU YAZILMALI'

"Gazze'ye ablukayı delip gideceğiz" diyen iktidarın bunu yapamadığını belirten CHP lideri, şunları dile getirdi:

"Resmi bir özür Türkiye'ye ulaşmış değil. Şu söyleniyor; Netanyahu telefon ile Obama'nın yanında benden özür diledi. Bir özür dileme var mı yok mu bilmiyoruz. Kendisi kalkıp Putin'e mektup yazmayı biliyor. Netanyahu'dan resmi yazılı bir özür mektubu isteyemiyor. Resmi bir özür mektubu yazılmalı. Devletin arşivine girmeli. Böyle bir şey olmadı. 'Telefonda özür dilendi' dendi orada kaldı" dedi. (DHA)