Başbakan Yıldırım Rusya'ya tazminattan vazgeçti

Dün Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için tazminat ödenebileceğini söyleyen Yıldırım, bugün grup toplantısında kendini tekzip etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TRT Haber'deki dünkü canlı yayında uçağı düşürülen Rusya'ya tazminat ödenebileceğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım bugün  "Rusya'ya tazminat ödenmesi söz konusu değil" dedi.

Yıldırım dün akşam '6 ayda yaşananları yaşanmamış gibi kabul edip yola devam edeceklerini' belirten Yıldırım, "Biz üzüntülerimizi ifade ediyoruz. Gerekirse tazminat vereceğimizi, ilişkilerin normale dönmesini arzu ettiğimizi ifade ediyoruz. Olayın özü aslı budur, tek taraflı değil iki taraflı bir iradedir. İş tatlıya bağlanmıştır" demişti.

Bugün TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan, "Rusya'ya tazminat ödenmesi söz konusu değil, sadece üzüntülerimizi bildirdik. Öldürülen pilotun sorumlusu olarak addedilen kişi hakkında gerekli yasal işlemler sürdürülüyor" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

BBC Türkçe'nin derlemesiyle Türkiye-Rusya geriliminin seyri şöyle:

- Rus SU-24 tipi savaş uçağı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin açıklamasına göre Türk hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle düşürülmüştü.

- Olayın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan "Rus uçağı olduğunu bilsek farklı uyarırdık. Eğer birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. Hava sahamızı ihlâl edenler özür dilemeli" diye konuşmuş, geçen Mayıs ayında ise olayın "pilotun hatası" olduğunu söylemişti.

- Olayın ardından Rusya, Türkiye'den ithal edilen tarım ürünlerinin neredeyse tümünü yasaklamıştı.

- Kremlin ayrıca Rus vatandaşlarına Türkiye'de tatile gitmeme çağrısı yapmış ve turizm acentalarının da Türkiye'ye tur satışlarını engellemişti.