Yargıtay'a ayrılan ödenek 50 bin liradan 10 milyon liraya çıkıyor

Yüksek yargıyı yeniden yapılandıracak düzenlemede Yargıtay'a yayınlar için ayrılan ödenek rekor düzeyde artırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin Meclis'e sunduğu yüksek yargıyı yeniden şekillendiren düzenlemede Yargıtay'a yayınlar için ayrılan ödenek 50 bin liradan 10 milyon liraya çıkarılıyor. Bu tam 200 katlık bir artış demek. CHP düzenlemeye tepkili. Hükümet ise yeniden yapılanma sonrası Yargıtay'ın değişecek işlevi nedeniyle bu paraya ihtiyacı olacağını savunuyor.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre TBMM Genel Kurulu’nda önümüzdeki hafta görüşülecek olan tasarıda, Yargıtay için “Ulusal veya uluslararası sempozyum, seminer ve diğer bilimsel toplantılar ile fiziki veya elektronik olarak kitap, dergi veya diğer her türlü yayın faaliyetlerinin giderleri ve kütüphaneye satın alınacak her türlü süreli veya süresiz yayınların bedeli döner sermayeden karşılanabilir” düzenlemesi yar alıyor. Bu kapsamda Yargıtay Yayınları Döner Sermayesi’nin bütçesi 50 bin liradan 10 milyon liraya çıkarılıyor.

'YARGITAY BÜTÇESİNE YÜK GETİRMESİN'DİYE'

Düzenlemenin gerekçesi ise şöyle: “Maddeyle, Yargıtay Yayın İşleri Müdürlüğü görevlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla Yargıtay Yayınları Döner Sermayesi artırılmaktadır. Maddeye eklenmesi öngörülen fıkrayla ulusal veya uluslararası sempozyum, seminer ve diğer bilimsel toplantılar ile fiziki veya elektronik olarak kitap, dergi veya diğer her türlü yayın faaliyetlerinin giderleri ve kütüphaneye satın alınacak her türlü süreli veya süresiz yayınların bedelinin Yargıtay bütçesine yük getirmeden döner sermayeden elde edilecek gelirle karşılanması amaçlanmaktadır.”

'DENETİMDEN KAÇIRILMAK MI İSTENİYOR?'

Tasarının görüşüldüğü Meclis Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ömer Suha Aldan düzenleyeme tepki gösterdi. Aldan şunları söyledi: “Yargıtay’ın bu harcamaları kendi bütçesi içinden yapma olanağı var. Bunun için o bütçe dışında harcama kalemi yaratmak, ‘o paranın nereye harcandığı konusu denetimden kaçırılmak mı isteniyor’ intibaını yaratıyor. Gerçi yapılan harcamalardan Sayıştay ve Maliye Bakanlığı’na bilgi verilecek. Ama şeffaflık yine de gölgelenecek gibi görünüyor.”

Hükümet ise yeniden yapılandırma sürecinde içtihat mahkemesi haline gelecek olan Yargıtay'ın bu işlevini yerine getirilebilmesi, ulusal ve uluslararası seminerler, bilimsel toplantılar düzenleyip katılabilmesi açısından bu ödeneğin artırıldığını söyledi.

Haberin tamamı