CHP, HDP ve MHP'den AK Parti'ye transfer mi var?

CHP, HDP ve MHP'den bazı milletvekillerinin AK Parti’ye transfer olacağı iddiası siyaset kulislerinde yeni bir tartışma başlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin Anayasa değişikliği konusunda referandum eşiğinin geçilebilmesi için 15-16 MHP’li milletvekilinin AK Parti’ye transfer edileceği iddiasının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilmesi tartışma yarattı. Kılıçdaroğlu’nun bu hafta başında kurmaylarıyla dar kapsamlı yaptığı bir sohbette bu duyumunu ilettiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’na gelen duyumun sadece MHP’li milletvekillerini kapsamadığı, CHP ve HDP içinden milletvekillerinin transferi için de girişimlerde bulunuluyor olduğu bilgisini içerdiği ifade edildi.

Kılıçdaroğlu, önceki gün Habertürk’te katıldığı programda, “1 Kasım’dan hemen sonra anayasa değişiklikleri konusunda acaba diğer partilerden milletvekili transfer edebilir miyiz arayışına gidildi. Bu çerçevede devletin bazı duyarlı kurumları, milletvekillerinin dosyalarını tek tek masaya yatırdılar, acaba kimin ne açığını bulabiliriz ve kişiyi nasıl transfer yolunu yaratabiliriz şeklinde arayışa girdi. Şu ana kadar o konuda bir başarı elde edilemedi. Şöyle bir duyum da alıyoruz. MHP içindeki bu çalkantılardan 15-16 milletvekilinin AKP’ye transfer edileceği yönünde bir duyum var, bu pek çok çevrede yaygın olarak da konuşuluyor. Bu karakterde milletvekili çıkar mı inanmak istemiyorum, kendi partisine kendi seçmenine ihanet eden milletvekili grubunu çıkabileceğini şahsen düşünmüyorum” ifadesini kullanmıştı.

‘SADECE MHP'LİLER DEĞİL...’

Milliyet’in gazetesinde yer alan habere göre ise Kılıçdaroğlu, kendisine gelen bu duyumu, kurmaylarıyla yaptığı dar kapsamlı bir sohbetinde, hafta başında paylaştı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun transfer iddialarını yalnızca MHP milletvekilleri için kullanmadığı, HDP ve hatta CHP milletvekillerinin transfer edilmek istendiği yönünde bilginin kendisiyle paylaşıldığını anlattığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun referandum eşiğinin geçilebilmesi için mevcut parlamento aritmetiğin de transfer seçeneğinin bir süre daha gündemde tutulacağına dikkati çektiği ifade edildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine verdiği tepkiye yanıt verdi. Özel, kulislerde 15 gün önce Vural’ın, MHP grup başkanvekilliğinden istifasının konuşulduğunu, bugün bu kulis bilgisinin gerçekleştiğine dikkati çekerek, “15 gün önceki duyum, bugünün ta kendisi oldu Oktay Bey. Genel Başkanımızın yaptığı açıklamalar bir kulis değerlendirmesinden fazladır. Siyasette öyle bir dönemdeyiz ki AKP belli sayıda milletvekilini ikna ederse bir anayasa değişikliğini gündeme getirebilecek. O yüzden de bu duyumların irdelenmesi, değerlendirilmesi, dikkatin çekilmesi, buna göre de pozisyon tutulması, açıklama istenmesi kadar doğal bir şey yoktur” dedi.

Özel şunları kaydetti: “Oktay Bey neden cevap verme ihtiyacı duyuyor? Üzerine mi alınmış? Ateş olmayan yerden Duman çıkmıyor muymuş yoksa? Bu açıklamayı yaparsanız size bu soruları sorarlar. 7 Haziran’da 80 kişiyle Meclis’e gelen, daha sonra yaz boyunca sürdürdükleri stratejileri sonunda her iki milletvekilinden birini kaybedip 40 kişiyle grupta olan, Bahçeli’nin Meclis’e gelip grubunun başında oturduğunda da arkada 20 milletvekilinin yer aldığı bir tabloyla karşı karşıyayız. 80’den 40’a, 40’tan 20’ye ve alabildiğince söylentiler..."

‘İstihareye mi yatmış?’

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun MHP’den AK Parti’ye transfer olacak olan isimlerin olduğuna dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu istihareye mi yatmış? AK Parti tarihi geçmişi ve geleneği olan bir parti olduğu gibi aynı zamanda da AK Parti’nin önemli ilkelerinden biri diğer partilerin iç meseleleri ile ilgilenmemektir. Bunu etik ve doğru bulmaz. MHP’nin kendi iç siyasi sorunu olduğu bilinen bir gerçek. MHP’nin de köklü bir geleneği var. Bu sorunlardan sıyrılacak ve ülkenin geleceği için milletin istiklali için o güzel fikirlerini kamuoyu ile paylaşmaya devam edecek.”

'MİT’le, şantajla korkutmak Kılıçdaroğlu’na düşmez'

MHP yönetiminden istifa eden ve 10 Temmuz’daki kurultayda nasıl bir tutum izleyeceği merakla beklenen İzmir Milletvekili Oktay Vural, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, katıldığı bir televizyon programında dile getirdiği milletvekili transferi iddialarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun bir genel başkana yakışmayacak üslupta, talihsiz bir açıklama yaptığını savunan Vural, şöyle devam etti, “Dedikodularla, duyumlarla siyaset yaparak başkalarının değirmenine su taşıyanlar, açıkçası kime hizmet ettiklerini de bilmelidir ve MHP’nin davasını, mensubiyetini bilmeyecek kadar da bu konuda bilgisiz ve fikirsiz olduklarını da ortaya koymaktadır. MHP 47 yıllık siyasi geçmişini, şerefli bir şekilde sürdürmektedir ve bugün MHP’yi temsil eden milletvekilleri de 47 yıllık şerefli ve onurlu mücadelenin temsilcisi olduğunun bilincindedir. Hiçbir tutum, tercih, politikanın, MHP’de bir kırılganlığa, kopuşa doğru sürüklenmesine zemin oluşturması ve yol açması mümkün değildir. MHP milletvekillerini MİT’le, bu tip tehditlerle, şantajla korkutmak, sindirmek bir Sayın Genel Başkan’a düşmez. Bizim pabuç ve irade bırakacağımız hiçbir yapının, unsurun olmadığını da herkes bilmelidir. MHP’nin siyasi tarihinde, Güneş Motel sicili olmamıştır ve olmayacaktır.”

HABERİN TAMAMI

Etiketler CHP MHP transfer AK Parti