Başbakan'dan 4 ülkeyle ilgili ılımlı mesaj
Başbakan Binali Yıldırım Rusya, İsrail ve Mısır'la ilişkilerin ısınacağının sinyalini verdi, "Bundan sonrası tatlıya bağlanır" dedi.
17 Haz 2016 (Son Güncelleme 12:57)
Başbakan Binali Yıldırım önceki gece Çankaya Köşkü’nde gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle iftarda bir araya geldi. Yıldırım yemekte dört ülkeyle ilgili önemli mesajlar verdi. Yıldırım’ın açıklamalarını Hürriyet Gazetesi’nden Fatih Çekirge yazdı:
DAİMİ DÜŞMANLIK OLMAZ
“İsrail, Suriye, Rusya, Mısır… Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz. Rusya ile bir olay yaşandı. Egemenlik haklarımızın ihlaline elbette izin vermeyiz. Ancak bir tek olaya takılıp kalmak da doğru olmaz. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım. Halklarımız arasında bir husumet yok. Tekrar eski günlere dönmek ve hatta daha ileri götürmek mümkündür.
– RUSYA: Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor. Diplomatik kanallar açık. Sayın Cumhurbaşkanımız irade gösterdiler. Rusya da irade gösterdi. Bundan sonrası tatlıya bağlanır.
– İSRAİL: İsrail ile bir noktaya geliniyor. Orada da irade gösteriliyor. Temaslar var. Henüz sonuçlanmış değil. Çok da uzun süreceğini sanmıyorum. Burada belirleyici olan Gazze’nin insani amaçlar için izolasyondan kurtulmasıdır. Diplomatlarımız çalışıyor.
– MISIR: Biz başından beri aynı şeyi söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net olarak söylüyor. Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz. Bu bizim samimi görüşümüzdür. Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi iki halkın da yararınadır…
– KUZEY IRAK VE KUZEY SURİYE: Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e bağlanan bir koridor açma niyeti görüyoruz. Kantonlarla ilerleyen bir niyet. Türkiye’nin bu konuda hassasiyetleri var. Oldubittiye izin vermeyiz. Bizim buradaki muhatabımız, yerel terör örgütleri değil. Koalisyon güçleri ve ABD’dir. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir.
HABERİN TAMAMI
POLİTİKA
[2s 41d] Bütçe görüşmelerinde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinde ÇED sürecinin bitmek üzere olduğunu söyledi. Kurum, "Kanal İstanbul’un ÇED sürecinde sona yaklaştık. Kanal İstanbul, Boğaziçi'ni koruma, kurtarma projesidir. Boğaz'ın özgürlük projesidir" dedi.
[7s 39d] CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi'ni kuran Ahmet Davutoğlu'nu arayarak tebrik etti. Görüşmede gündem başlıkları ele alındı.
[9s 44d] HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, Cizre ve Silopi'de ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının yıl dönümünde açıklama yaptı: "Cenazesi çocuklarının gözleri önünde günlerce sokakta bekletilen Taybet Anayı, kokmasın diye annesi tarafından buzdolabına konulan Cemile Çağırga’yı, Mehmet Tunç’u, Asya Yüksel’i, Pakize Nayır’ı, Seve Demir’i, Mehmet Yavuzel'i unutmayacağız."
[9s 55d] Gelecek Partisi'nin 22 yaşındaki kurucusu İsmail Günaçar, dün Ahmet Davutoğlu ile ilgili yaptığı 'en azından diploması var' açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı değil 'liyakat'i kast ettiğini söyledi.
[10s 6d] Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi'ne ilişkin, "Ben AK Parti'nin gövdesi içinden başka partilerin çıkmasını ve AK Parti'ye rakip olmasını uygun görmediğimi ifade ettim. Cumhurbaşkanımızın statüsünün korunmasını isteyen bir insanım" dedi.
[12s 50d] MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yeni partilerle ilgili “yalancı pehlivanlar” yorumu yaptı, “Geçmişte sayısız örneği görülmüştür, millet ana gövdeden kopan dalları odun niyetine sobaya doldurmuş, serseri rüzgârların savurduğu yaprakları da faraşa doldurup çöpe atmıştır” dedi.
[13s 36d] Meral Akşener'in Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun talepte bulunması halinde 20 milletvekili verebileceği şeklindeki açıklamasına AK Parti'den yanıt geldi: "Diyeceksiniz ki demokrasiyi güçlendirmek için bunu yapıyoruz. Kusura bakmayın, buna kimse inanmaz."
[14s 47d] Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi köşe yazarlarının da gündemi oldu. Farklı gerekçelerle partinin etkili olabileceği değerlendirmesi yapanlar da AK Parti'ye başarılı olamayacağını söyleyen de var. İşte köşe yazılarında Gelecek Partisi...
[14s 57d] Gelecek Partisi'nin tanıtım toplantısına eşi Ahmet Davutoğlu ile birlikte katılan Sare Davutoğlu "Kurucular Kurulu'nu ben de ilk kez burada gördüm" dedi.
[15s 49d] Eski başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde kurulan Gelecek Partisi’nin isim ve ambleminin sırrı ortaya çıktı. Artan umutsuzluk ve gelecek kaygısına çözüm adresi olmak için “Gelecek” ismi; uzun ömürlülük, tarihe vurgu ve çevre duyarlılığı için de çınar yaprağı tercih edildi. Eski bir AK Partili kurucu, AK Parti kuruluşunda bu heyecanın yaşanmadığını anlattı. En fazla yüzde 40’ı AK Parti’den gelen kurucuların yüzde 50'sinin daha önce bir siyasi partide yer almadığını söyleyen Nedim Yamalı, "Amatör ruhla geldiler, inşallah parti bu amatör ruhlardan faydalanacak" dedi.
[16s 39d] AK Parti’den istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde yeni parti kuruldu. Türkiye siyasetine katılan Gelecek Partisi’nin yanı sıra eski bakan Ali Babacan öncülüğünde bir parti de yolda. Anket şirketlerinin yöneticileri, daha önce AK Parti’de etkin görevler üstlenmiş siyasetçilerin kuracağı yeni partilerin iktidarı “az ya da çok” ama mutlaka etkileyeceği görüşünde. Yeni partilerin siyasete olası etkisiyle ilgili dikkat çekici yorumlardan biri Avrasya Araştırma’dan Kemal Özkiraz’dan geldi: “Ahmet Davutoğlu sallar, dökülenleri Ali Babacan ekibi toplar.”
[1g 3s 33d] TBMM Başkanlığı, ABD Senatosu'nda Ermeni soykırımının tanınması kararını kınadı. Kınama bildirisi AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının oylarıyla kabul edildi, HDP bildiriye destek vermedi.