Demirtaş'tan 'TAK'ı dağıtın' çağrısı

Sivillere yönelik tüm saldırıları 'terör' eylemi saydıklarını belirten Demirtaş, "TAK'ın kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik, tam tersine zarar verdiği çok açık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, en son İstanbul Vezneciler'deki bombalı saldırıyı düzenleyen TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütünün dağıtılması için çağrı yaptı.

Brüksel ziyareti sırasında BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'ye konuşan Demirtaş, son dönemde artan saldırılar, ateşkes ve Kandil'le diyalog konusunda açıklamalarda bulundu.

'HÜKÜMETLE KANDİL ARASINDA DİYALOG YÜRÜTÜLDÜ'

HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, söylediği "Güneydoğu'da bazı yerlerdeki operasyonlarla ilgili bazı yerel inisiyatifler üzerinden PKK ve hükümetle bir görüşme trafiği yaşanıyor" açıklamasıyla ilgili soruya ise Demirtaş, "Bu görüşme trafiğinde yardımcı olduk ancak süreç sonuçsuz kaldı" yanıtını verdi.

Demirtaş bu görüşmelerle ilgili şunları söyledi:

"O dönemde görüşmelerin doğrudan muhatabı bizler değildik. Bizden sadece bu konuda bazı destekler istendi ve biz HDP olarak yardımcı olmak istedik. Görüşmelerin tamamı benim bilgim dahilinde gerçekleşti. Özellikle Şırnak, Yüksekova, Nusaybin'de şehirlere yönelik operasyonlar başlamadan önce, 'bu konuda bir çözüm bulunabilir mi' diye bir diyalog yürütüldü hükümet ve Kandil arasında. Bu, doğrudan bizim aracılığımızla yapılan bir çalışma değildi. Ama biz de yardımcı olduk. Bu konuda hükümet temsilcileriyle bazı sivil kesimler görüşmeler yaptılar."

Kendilerinden Kandil'le temas konusunda yardım istenip istenmediği sorusunu"Hayır" cevabı veren Demirtaş, "Hükümetten bize iletilen bir talep yoktu. Biz doğrudan Kandil'le görüşmedik ya da bu hükümetle görüşmedik. Sadece bu görüşme trafiğinin sağlıklı işlemesine yardımcı olduk" diye konuştu.

'ERDOĞAN MÜDAHALE ETTİ' İDDİASI

HDP lideri bu görüşmelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müdahalesi nedeniyle sonuca ulaşmadığını da iddia etti:

"Maalesef sonuç alınmadı. Hükümet aslına 'bu konuda bir şeyler yapabilir miyiz' diye küçük de olsa bir arayış içerisine girdi. 'Bir koridor açılabilir, oradaki silahlı insanlar çıkar ve oralarda operasyon yapılmaz' şeklinde bir tartışma sürdürüldü ama anlaşılan o ki, Erdoğan bütün bu görüşme trafiğinin sonucunda görüşmeleri bitirdi."

YILDIRIM'AN 'MESAJ GELİYOR' AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde PKK'dan bahsettiği ve HDP'yi ima ettiği, "Terör örgütünün bugünlerde 'biz görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz, konuşalım' gibi doğrudan, dolaylı haberler geliyor. Onların uzantılarından bize böyle haberler geliyor" açıklamasını yapmıştı.

Demirtaş hükümet ve PKK arasındaki olası herhangi bir temasa dair kendilerine bir sinyal gelip gelmediği sorusu üzerine şunları söyledi:

"Hayır, bu konuda, hükümet veya Kandil'den bize ulaşan hiçbir şey yok. Başbakan kendisine PKK'den doğru silahları bırakmaya hazırız gibi mesajlar iletildiğini belirtiyor. Bu konuyla ilgili HDP'nin, bizim hiçbir bilgimiz yok."

'TAK'A HEP ÇAĞRI YAPTIK'

Demirtaş son olarak İstanbul Vezneciler'de bombalı saldırıyı gerçekleştiren TAK örgütüyle ilgili soruları yanıtlarken sivillere yönelik eylemler 'terör' eylemi kapsamında değerlendirdiklerini söyledi. HDP Eşbaşkanı şöyle devam etti:

"Bizim dışımızda TAK'a dönük, doğrudan TAK'ı sert bir şekilde eleştiren, uyaran veya bu tür eylemlere son vermesi çağrısı yapan başka hiçbir parti yok aslında.

"Bizim hiçbir şekilde bu tür, sivilleri doğrudan hedef alan terör eylemleriyle hiçbir alakamız olamaz. Hiçbir şekilde HDP'nin hoşgörüsü veya toleransı olamaz. Biz bu isimle eylem yapan örgüte hep çağrı yaptık ve bu tür eylemleri yapmamalarını ve bundan sonra bu tür eylemleri yapacaklarına ve artıracaklarına dönük tehditleri de geri çekmeleri gerektiğini ifade ettik."

"Siz açık olarak, bu örgütün tamamen faaliyetlerini durdurması ve dağıtılmasını talep ediyor musunuz?" sorusuna Demirtaş şu cevabı verdi: "Elbette ki. Böyle bir örgütün kimseye faydası olduğunu hiçbir zaman düşünmedik, tam tersine zarar verdiği çok açık bir şekilde ortada."