27 partiye seçmen kütüğü

Yüksek Seçim Kurulu, daha önce internete sızan seçmen kütükleriyle ilgili kararını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu (YSK),  yaklaşık 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşına ait kimlik bilgilerinin internete sızmasıyla tartışma konusu haline gelen seçmen kütükleriyle ilgili kararını verdi. YSK, bir sonraki seçimde 27 siyasi partiye seçmen kütüklerinin verilmesini kararlaştırdı.

Geçen Nisan ayında yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgiler internete sızmıştı. Bu bilgilerin seçmen kütük kayıtlarıyla aynı olduğu ortaya çıkınca gözler YSK'ya çevrilmişti. YSK ise sızdırmanın YSK'nın seçmen listelerini verdiği bir siyasi partiden yapılmış olabileceğini açıklamıştı.

HER YILIN OCAK AYINDA

Yüksek Seçim Kurulu'nun bu tartışmaların ardından konuya ilişkin aldığı karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre, her yıl ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterlilikleri yeniden saptanarak ilan edilecek.

Seçmen kütüğü örneği istemeye siyasi partilerin genel merkezleri yetkili olacak. Yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanları da talepte bulunabilecek.

İŞTE O 27 PARTİ

Seçmen kütüğü örneği istemleri bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacak.

Kararla seçmen kütüklerinin verileceği siyasi partiler şunlar:

"Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Adalet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP), İlk Parti, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti, Merkez Parti, Millet Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Muhafazakar Yükseliş Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Halk Partisi, Vatan Partisi."