Kılıçdaroğlu: Buyrun ABD tipi başkanlık sistemini getirin

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP lideri Kılıçdaroğlu, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Dokunulmazlık konusunda verdikleri karardan pişman olmadıklarını belirten Kılıçdaroğlu “Eğer milletvekillerimiz imza toplayıp AYM'ye gideceğiz diyorlarsa partiden ayrılıp gidebilirler. Bu olay bir şekilde AİHM'e gidecek. Kişilerin bireysel haklarını kullanmaları konusunda bir sorunumuz yok” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

TÜRKİYE, IŞİD İÇİN TRANSİT BÖLGE

"Terör konusunda bütün partiler aynı, kesin, net tavır takınmamız lazım. Bu konuda ortak tavır uygulanmalı. İktidarsın, terörü önle. 2002'de iktidar olduklarında terör sıfırdı. Ne oldu da bu durumdayız? Herkes bunu kendine sorsun.

2015'te ABD'nin yayınladığı raporda, IŞİD terörü ile bölümde Türkiye transit bölge olarak tanımlanıyordu. 70 ilde IŞİD'e katılım oldu mu oldu.Yine aynı rapordaeğitim veriyorlar Türkiye'de deniliyor. Doğru. Bu gerçeğe baktığımız zaman 7 Haziran'dan bu yana 539 şehitimiz var. Kıbrıs Çıkarması'ndan daha fazla şehit verdik.

DIŞ POLİTİKA

Böyle dış politaka mı olur? Ülkelerin düşmanı haline geldi. Türkiye aleyhine alınan her kararı intikam aldık diye bakılıyor. Her patlamanın daha fazla zarar verdiğini görmek gerek.

Yurt dışında Türkiye'nin turizm standı boş kaldı. Türkiye'nin bozulan imajı yüzünden insanlar gelmek istemiyor. Kim yaptı bunu? Biz yaptık, kendimiz yaptık. Bu fatura ağır ağır halka yansımaya başladı. İlk kez izlenen dış politikanın faurası çiftçiye, TIR şöforüne çıktı. Böylece dış politakanın ne kadar önemli olduğu bu tablo çok güzel önümüze koyuyor. İkitdar patisini kendini burada tutacak hale getirdi.İçeri de dışarı da kin zarar verir. Öyle bir noktaya geldik ki gittik Lübnan'la, Mısır'la kavga ettik. Suriye üzerinde 14 ülkeye giderdik. Elimiz kolumuz bağlandı. TIR'lar satılık, alıcısı yok.

BİNALİ YILDIRIM

Daha çok yeni. Davutoğlu'nun ekonomik alanda temiz bir geçmişi vardı. Yıldırım'ın böyle bir durumu söz konusu değil ne yazık ki. Düşük profilli olmayı kabul etmiştir. Biz Anayasa'yı çiğniyoruz, fiifli durumu hukuki duruma dönüştüreceğiz diyorlar. Çarşamba günü arkadaşlarımız Meclis'te fiiili durum yaratacaklar. Herkese hukukun ne kadar önemli olduğunu hatırlatacaklar. Ne ahlak kaldı, ne hukuk kaldı. Hukukun dışına çıktığında saygın kalmaz.

DOKUNULMAZLIKLAR

Dokunulmazlık konusunda verdiğimiz karardan pişman değiliz. Bizim fezlekelerimiz düşünce suçlarındandır. Buna rağmen atacaklarsa bizi hapse, atsınlar. Eğer milletvekillerimiz imza toplayıp AYM'ye gideceğiz diyorlarsa partiden ayrılıp gidebilirler. Bu olay bir şekilde AİHM'e gidecek. Kişilerin bireysel haklarını kullanmaları konusunda bir sorunumuz yok.

En kısa sürede AİHM'e başvuru hakkı var. Oradan ne çıkar bilemiyorum. Burada artık hukukun olmadığını bütün dünya biliyor. 'CHP teröre destek veriyor' diyeceklerdi eğer diğer türlü davransaydık. Dokunulmazlıklar referanduma gitseydi kesinlikle Türk-Kürt ayrımı olacaktı. Biz Türkiye'nin birleştirici gücüyüz. Şehit cenazesinin proveke edilmesi siyasidir. Dokunulmazlık konusunda vicdani olarak doğru karar verdiğimize inanıyoruz.

ERDOĞAN'IN KADINLARLA İLGİLİ SÖZLERİ

Özel bir ruh hali var Erdoğan'ın. Herkes benden bahsetsin istiyor. Cennet anaların ayakları altındaysa kadınlar hakkında konuşması gereken erkekler değildir. Kadınların bedenleri üzerinden siyaset yapılmaz. Çocuğu olmayan kadınlara da hakaret ediyorsunuz. Onun arkasından giden medya. Yazmayın gündem olmasın. Ne söylerse bütün gazetelerde manşet. Muhalefet gündem nasıl yaratabilir? Halkın sorunlarından kopan bir medya var. Hangi gazetede pamuk üreticisinin,turuizmcinin sorunları manşet oldu? Biz Türkiye'nin gerçek sorunları ile ilgileniyoruz.

Parlementer sistemin nasıl düzeleceği, demokrasinin nasıl geleceğini Genel Kurul'da anlattık.Medya ilgilense de ilgilenmese de çalışmalarımız da bulunmaya devam edeceğiz. Biz onlar gibi olamayız. Biz bir olayı istismar edemeyiz. Kadına da saygı duyarız, kağıt toplayana da. Hiçbir ayrım yapmadık.  Toplumun en zayıf kesimini göreceğiz. Haber olur, olmaz. Biz yine de gideceğiz.

BES ile para kesilecek denilip sendikalar ses çıkarmıyorsa sorun buradan çıkar. Gelip bize şikayetlerini bildiriyor insanlar. Bir korku egemenliği var. Sorunlarınızı açıklayın. Toplumsal desteği sağlayamıyoruz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Demokrasi uğruna pek çok şehit verdik. Kimler aksini dayattı. Başkanlık sistemini değil demokrasiyi savunacağız demektir bu. Onların geleneğinde bu yok. Ali İsmail'i döverek öldürüldü. O nedenle bizi yok etmedğiniz sürece bunu başaramayacaksınız. Demokratik dille anlatmaktan anlamıyorlar. ABD'deki gibi başkanlık sistemini getirecekseniz buyur getirin. Öyle olsun istemiyor. Kanunlar var, devletler var, yerel yönetimler var. Erdoğan mesajını ayakta dinlemeleri nasıl bir durum. Bayrak mı geçti, cenaze mi geçti? Devleti temsil edenlerin de ayağa kalkması üzücü.

RIZA SARRAF

Avukat arkadaşımız bu davayı izliyor. Bu davayla ilgili Erdoğan neden hiç konuşmuyor. Kendi eşinin vakfına bağışlar yaptı. Neden bağırmıyor, neden sesini çıkarmıyor? O da Türkiye vatandaşı. gereksiz yere tutuklandıysa niye bağırmıyorsun? Adalete sığar mı, devlet protokolünde vardı diye neden bağırmadı? Rıza Sarraf'ı ziyaret etsin ABD'ye gitmişken. ABD kendi çıkarlarını savunuyor. Devlet çünkü orası. Orası Türkiye değil ki. Çok sayıda belge ve döküman var. Bu yüzden takip ediyoruz. Rıza Sarraf dört bakana rüşvet dağıttı. Türkiye'de bu mesele kapandı. Bakanların dokunulmazlıkları kaldırılmıyor, vekillerin dokunulmazlığı kaldırılıyor. Bakanların dokunulmazlığı ömür boyu.  Nereden ne aldığımı, çocuklarımın mal varlığını açıkladım ben. Hepsi alnımın teri ile kazandım. Binali Bey'de açıklasın. Binali Bey'i tebrik etmedim.

ERDOĞAN

Erken ve geç seçim ne farkeder. Erdoğan'ın planları ile ilgilenmiyoruz. Onun derdi ömür boyu dokunulmazlık. Kendisi ve aile için. Dolasıyla bütün amaç bu. Kiminle paazrlık yapıyorsun, derdin ne senin? Ettğin yemine sadık kal. Namus ve şeref  sözü verdiysek kağı gibi arkasında dururuz. Bütün ahlaki değerlerimzide  çok büyük bir yozşlaşma var. Kul hakkı yiyen adama nasıl sahip çıkıyoruz. Kul hakkı yiyen insanları savunanın arkasından nasıl gidiyorsunuz, en bunu anlayamıyorum.