İşte yeni dönemde AK Parti'nin şifresi

AK Parti içerisinde partili cumhurbaşkanlığı görüşünün ağır bastığını belirten Abdulkadir Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisinin dönüşünde sarf ettiği, 'Başkanlık sistemi ya da partili Cumhurbaşkanlığı... Çok da fark etmiyor. Bütün mesele partili Cumhurbaşkanlığı’nın içini nasıl dolduracağız' sözü, yeni dönemin şifresi hükmünde" diye yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti içinden aldığı kulisleri aktaran Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili son durumu köşesinde aktardı. Selvi, başkanlık sisteminden vazgeçmemekle beraber AK Parti ve Tayyip Erdoğan cephesinde, partili cumhurbaşkanlığının daha gerkçekçi görüldüğünü yazdı.

Selvi'nin bugünkü köşe yazısının ilgili bölümleri şöyle:

... Yeni hükümetin öncelikli görevi; mümkünse başkanlık sistemini, yok eğer olmazsa partili Cumhurbaşkanlığı’nı gerçekleştirmek olacak. Bu arada AK Parti’deki kongre süreci, başbakan ve genel başkan değişimi nedeniyle yeni anayasa çalışmaları kesintiye uğramış durumda. Anayasa çalışmaları başbakan olmadığı durumlarda Ömer Çelik’in başkanlığında yürüyordu. Ömer Çelik Avrupa Birliği Bakanı oldu. Ayrıca aynı heyetle mi devam edileceği, revizyona mı gidileceği yoksa yeni bir heyet mi teşkil edileceği henüz belli değil...Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok kapsamlı bir anayasadan yana değil. “İçeriği belli ara başlıklardan, içeriği fıkralardan oluşan kısa bir anayasa yapılmalı” demişti. Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da beş ana bölüm ile en fazla 150-160 sayfadan oluşan bir anayasanın ideal olduğu görüşünde.

AK Parti, başkanlık sistemini esas alan yeni anayasa hedefinden vazgeçmiş değil. Ancak Meclis’teki dengeler dikkate alındığında, partili Cumhurbaşkanlığı’nın gerçekleşmesi daha gerçekçi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisinin dönüşünde sarf ettiği, “Başkanlık sistemi ya da partili Cumhurbaşkanlığı... Çok da fark etmiyor. Bütün mesele partili Cumhurbaşkanlığı’nın içini nasıl dolduracağız” sözü, yeni dönemin şifresi hükmünde.

...Hükümet işi tamam, sıra önce partili Cumhurbaşkanlığı’nda sonra anayasada...