Beş ilçede 6 bin bina yıkıldı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, operasyonların gerçekleştirildiği Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova'daki hasara ilişkin bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, hükümetin Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlarda ortaya çıkan hasara ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Kurtulmuş, toplantıda sokağa çıkma yasağı ve operasyonların gerçekleştirildiği Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablonun ele alındığını söyledi. Kurtulmuş, şu bilgileri verdi: "Bu 5 ilçemizde, yıkılan toplam sayısı 6 bin 320'dir. Bunları daire ölçeğinde düşünürsek yaklaşık 11 bin birimdir. Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır."

'PARALEL YAPI İLK KEZ MGK TOPLANTISINDA'

Yeni hükümetin önceliklerini; ‘ekonomik büyüme’, ‘terörle mücadele’ ve‘başkanlık sistemini içeren yeni anayasa’ olarak sıralayan Kurtulmuş, 'parelel yapılya mücadele'nin de devam edeceğini söyledi:

“Paralel devlet yapılanmasının daha önce MGK toplantılarında legal görünümlü bir illegal yapılanma olduğunun altı çizilmiş, devlet olarak topyekun mücadelenin esas alındığı belirtilmiştir. Bu tavsiye kararıyla paralel yapıyla mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel devlet ilk kez MGK toplantısında bir tavsiye kararıyla terör örgütü olarak belirlenmiştir.”

VİZE MUAFİYETİ

Kurtulmuş AB ile tartışma konusu olan vize muafiyeti konusuyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdik. İrademizin sağlam olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye’nin ciddiyetinin istismar edilmemesini temenni ederiz. Mızıkçı anlayış içinde Türkiye’nin vize serbestisini tehir etmek için bazı siyasetçilerin aldığı tavrı uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim.”