Politico: Refah işgal edilirse Biden İsrail'e askeri yardımı şarta bağlayacak

ABD'li yetkililere göre, İsrail'in Gazze'deki sivilleri tehlikeye atan yeni bir operasyon başlatması halinde ABD, İsrail'e yapılan askeri yardımları belirli şartlara bağlamayı değerlendirebilir.

Fotoğraf: Reuters/ Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze'nin güneyinde yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah'a harekat düzenlemesini 'kırmızı çizgi' olarak değerlendirmesinin ardından Biden'ın böyle bir durumda İsrail'e yapılan yardımları belirli şartlara bağlayacağı iddia edildi. ABD'nin Politico haber sitesine konuşan dört ABD'li kaynak, Refah'ın işgali durumunda ABD'nin İsrail'e yardımlarının yeniden gözden geçirileceğine işaret etti.

Dört ABD'li yetkili, Joe Biden İsrail'e gelecekte yapılacak silah sevkiyatları konusunda henüz bir karara varmamış olsa da İsrail'in Filistinli sivilleri daha fazla tehlikeye atan yeni bir operasyon başlatması halinde bunu yapabileceğini ifade etti. Yetkililerden biri, "Bu, kesinlikle (Biden'ın) düşündüğü şeylerden biri" değerlendirmesinde bulundu. 

'İSİMSİZ KAYNAKLARIN SPEKÜLASYONU HAKKINDA YORUM YAPMAYACAĞIZ'

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, bu bağlamda Politico'ya yaptığı açıklamada, 'isimsiz kaynakların spekülasyonu hakkında yorumda bulunmayacaklarını ya da Başkan'ın söylediklerine eklemede bulunmayacaklarını' belirtti.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı Olivia Dalton ise Joe Biden'ın yardımı İsrail'in gelecekteki eylemlerine bağlama isteği konusunda yaptığı değerlendirmede, Biden'ın 'benimsedikleri diğer yaklaşımlar olduğunu, daha etkili yaklaşımlar benimsediklerini düşündüğünü' aktardı. ABD Başkanlığı'na ait Air Force One uçağında basına konuşan Dalton, "Çok karmaşık bir dizi politikaya 'kırmızı çizgi' gibi bir terminoloji atamanın verimli olduğunu düşünmüyoruz. Başkan'ın sahada ne olduğu ve bundan sonra ne olması gerektiğiyle ilgili ne düşündüğümüze ilişkin çok sesli ve açık sözlü olduğunu gördük" dedi. 

'ABD, ZIMNİ BİR YEŞİL IŞIK AKMADAN PLANI GÖRMEK İSTİYOR'

İsrailli askeri bir yetkili ise olası bir Refah işgalinin yakın olmadığını savundu. İsrailli yetkili, sivillerin hâlâ tahliye edilmesi gerektiğini ve İsrail güçlerin hazırlık yapması gerektiğini ifade etti. Konu hakkında yorum yapan beşinci bir ABD'li yetkili ise İsrail'in halen Refah'taki sivilleri korumaya yönelik 'inanılır ve uygulanabilir' bir planı Washington yönetimi ile paylaşmadığına dikkat çekti. Buna göre, ABD yönetimi, İsrail'e bu konuda 'zımni bir yeşil ışık' yakması için bu planı görmek istiyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, cumartesi günü ABD'nin MSNBC haber sitesine verdiği röportajda, Gazze'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulunmuş, verdiği mülakatta, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mısır sınırında yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine saldırının 'kırmızı çizgiyi' aşacağını söylemişti. Ancak, Biden, İsrail'e silah sevkiyatının tamamen kesilmesinin bir seçenek olmadığını sözlerine eklemişti: "Bu, bir kırmızı çizgi ancak hiçbir zaman İsrail'i bırakmayacağım. İsrail'in savunması kritik. Tüm silahları keseceğim bir kırmızı çizgi yok. Yani, onları koruyacakları bir demir kubbe yok."

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine harekat düzenlemesini 'kırmızı çizgi' olarak değerlendirmesine yanıt vermişti. Kendisinin 'İsrail'e yardım etmekten çok zarar verdiğini' söyleyen Biden'ın açıklamalarına ilişkin Axel Springer basın kuruluşuna konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, "Başkan'ın tam olarak neyi kast ettiğini bilmiyorum. Ama İsraillilerin çoğunun arzusunun aksine özel politikalar yürüttüğümü ve bunun İsrail'in çıkarlarına zarar verdiğini kast ettiyse, o zaman iki şekilde de yanılıyor" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)